Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Własna biblioteka
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
morawcik89
Używając różnych bibliotek przy swoich projektach natrafiam na różne trudność. Zaczynając od tego, że sporo z nich zawiera masę niepotrzebnych dla mnie funkcji aż po to, że niektóre nie mają tych, które mi są potrzebne. Niestety na chwilę obecną, żadna ze znanych nie spełnia wszystkich moich oczekiwań. Postanowiłem, że może spróbuję napisać własną bibliotekę do swoich projektów. Wtedy będę miał tylko to co mi potrzeba i nic więcej - bo po co ?
Tutaj pojawiają się moje pytania.
1. Od czego zacząć ?
2. Na co uważać ?
3. Czego unikać ?

Pytań mogłoby być więcej ale wszystkie sprowadzą się do jednego - jak się za to zabrać ?

Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny.
skowron-line
Zacznij od funkcji dostępu do elementów.
  1. function $( id )
  2. {
  3. return document.getElementById( id );
  4. }

No i oczywiście pisz takie funkcję które są tobie potrzebne.
A gdybyś szukał pomocy to ja się piszę, zawsze chętnie podciągne się w JS.

http://net.tutsplus.com/tutorials/javascri...-for-beginners/ tu ciekawy art do przeczytania.
kamil4u
Cytat
1. Od czego zacząć ?

Od przeanalizowania innych bibliotek,a jeśli chodzi o kod to zacznij od nawigacji po DOM - nie tylko po przez id, ale taka ala funkcja $ jak w jQuery smile.gif

Na resztę pytań nie da się odp smile.gif

Przemyśl dobrze architekturę całej biblioteki, żeby łatwo można było dodawać nowe funkcje, bez konieczności edytowania rdzenia biblioteki i żebyś nie powtarzał tych samych fragmentów kodu. Używaj komentarzy, bo później się nie połapiesz, z najpopularniejszych bibliotek wyciągnij to co najlepsze. Wiesz jak coś można zrobić na wiele sposobów? Przetestuj oba pod względem wydajności. Czytaj opinie użytkowników o wadach w innych bibliotekach i nie rób podobnych błędów smile.gif
erix
Cytat
Pytań mogłoby być więcej ale wszystkie sprowadzą się do jednego - jak się za to zabrać ?

Hmm, a gdybyś przejrzał źródła np. jQuery, to byś zauważył, że biblioteka jest podzielona na kilka podmodułów. [;

Większość z nich da się wyciąć, jeśli z nich nie korzystasz.

Cytat
Przetestuj oba pod względem wydajności. Czytaj opinie użytkowników o wadach w innych bibliotekach i nie rób podobnych błędów

Jeśli chodzi o frameworki, to one zostały już dawno przystosowane; chociażby wspomniane jQ - zauważ, że dodaje pewne własne atrybuty do każdego obiektu DOM. [;

Nie bez powodu. [;
batman
A ja się trochę powymądrzam i napiszę tak.
Poszukaj na sieci informacji o przestrzeniach nazw w javascript oraz o dziedziczeniu. Oczywiście nie ma tych elementów dostęnych bezpośrednio w języku, ale są sposoby na ich osiągnięcie. Jak znajdziesz te sposoby, będziesz gotowy na napisanie własnej biblioteki js.
#luq
Warto też na początku napisać sobie funkcję do dokładnego rozpoznawania wersji i rodzaju przeglądarki, bo niektóre rzeczy np. pod IE trzeba pisać ciut inaczej niż pod resztą przeglądarek, czy też nie ma zaimplementowanej obsługi czegoś (np. > DOM Level 1), który może przyspieszyć pewne operacje, w reszcie przeglądarek możesz napisać inny, działający, kod, tyle że mniej wydajny.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.