Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaki notebook wybrać?
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
tomsi
Znalazłem dwa fajne laptopy. Może ktoś z Was używa któregoś i mógłby coś o nich powiedzieć?

http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...oducts_id=18752

http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...oducts_id=18833

A mam pytanie, bo jeden z nich ma

Cytat
Typ ekranu: TFT WXGA Color Shine

a drugi
Cytat
Typ ekranu: TFT WXGA [LED]

Czym to się różni?

A może macie coś innego ciekawego do polecenia w tych granicach cenowych?
vokiel
O ile się dobrze orientuję to:
Typ ekranu: TFT WXGA Color Shine - jest to ekran błyszczący (odbija bardziej światło, przy dużym nasłonecznieniu, oświetleniu mniej widać, więcej się odbija, ale za to lepsza jakość obrazu, lepsze odzworowanie kolorów)
Typ ekranu: TFT WXGA [LED] - LED jest to chyba tylko inny rodzaj podświetlania matrycy - za pomocą diod, czyli ten tzw back light. Może mieć wpływ na czas pracy na baterii, diody zapewne będą miały mniejszy pobór mocy, nie wiem jak z jakością, jeszcze nie widziałem takiego ekranu na żywo.

Odnośnie tych dwóch booków, to ASUS wypada gorzej. Co do samej marki nie mam zastrzerzeń, ale model bym wybrał inny. Ostatnio kupowałem komuś Asus M51VR-AP032
seth-kk
led daje bardziej rownomierne i jasniejsze podswietlenie niz pozostale rodzaje choc zdarza sie ze pulsuje - na podstawie doswiadczen z macbookiem
poza tym matryca moze byc ciensza i bardziej energooszczedna
tomsi
czyli to TFT WXGA [LED] to jest jeszcze coś innego niż matryca matowa? To jak się oznacza matrycę matową?
erix
LED, to sposób podświetlenia ekranu, a nie rodzaj powierzchni. ;]
tomsi
Tak ja wiem co to jest LED, ale chciałem się dowiedzieć czy jak jest LED to jest matryca matowa.
sztosz
Nie ma reguły, matowa czy shine jest nie zależna od rodzaju podświetlania.
tomsi
A jaki laptop byście w takim razie polecili?

Najważniejsze:
- matryca matowa
- dysk min. 250 GB
- dobra bateria (długo trzymająca)
- min 2048 MB RAM
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.