Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]funkcja mail()
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
perhydrol
Witam,
korzystam z hostingu "prohost.pl" i mam problem z formatowaniem treści wiadomości wysyłanych za pomocą funkcji mail()

próbowałem już dodawać:
  1. <?php
  2. $name  = "Ktoś";
  3.                $email_  = "adres@email.pl";
  4.                $subject = "Temat";
  5.                $header  = "From: ". $name . " <" . $email_ . ">r\n";
  6.                $header  .= "Mime-Version: 1.0r\n";
  7.                $header  .= "Content-type: text/html; charset=utf-8r\n";
  8.                $header  .= "Content-Transfer-Encoding: 8bitr\n";
  9.  
  10. $content = ' Treść wiadomości ąęłźżć';
  11.  
  12.   // Wyslij wiadomosc
  13.    mail($email, $subject, $content, $header);
  14. ?>

i niestety nie działa mi poprawnie kodowanie utf-8 i w ogóle nie wiem w jaki sposób formatować treść wiadomości
za pomocą znaczników HTML?

Przy okazji chciał bym zapytać czy ma ktoś jakiś ciekawy pomysł na wysyłanie wiadomości w określonym czasie, (przykładowo po tygodniu od momentu rejestracji użytkownika w systemie) ponieważ jedyny pomysł jaki ja mam to zastosowanie crontab-a, no i nie wiem jak się spisuje coś w stylu "freerespondera" ma ktoś inny pomysł?
erix
A przejrzałeś forum wg fraz mailing html? Z tego, co widzę, to nie - wystarczy poszukać.

Cytat
ponieważ jedyny pomysł jaki ja mam to zastosowanie crontab-a, no i nie wiem jak się spisuje coś w stylu "freerespondera" ma ktoś inny pomysł?

To źle, że cron? Sprawdzasz co np. minutę/co kilka i porównujesz czas obecny z czasem rejestracji.
perhydrol
zapytałem czy ktoś zna i ma sprawdzoną jakąś alternatywę do CRON-a,

Cytat
A przejrzałeś forum wg fraz mailing html? Z tego, co widzę, to nie - wystarczy poszukać.

tak przeczytałem i niestety nie znalazłem nic, co by rozwiązało mój problem z formatowaniem treści wysyłanych wiadomości.

wysyłana wiadomości z dołączonymi nagłówkami jakie podałem wcześniej wygląda jak jednolity tekst, czyli bez przejść do nowej lini itp...

jakieś sugestie co robię nie tak?

-z góry dziękuje smile.gif
erix
Cytat
tak przeczytałem i niestety nie znalazłem nic, co by rozwiązało mój problem z formatowaniem treści wysyłanych wiadomości.

wysyłana wiadomości z dołączonymi nagłówkami jakie podałem wcześniej wygląda jak jednolity tekst, czyli bez przejść do nowej lini itp...

jakieś sugestie co robię nie tak?

Skoro tak - poszukaj jeszcze raz, bo BYŁO, a jeśli nadal nie znajdziesz - szukaj do skutku.

Cytat
zapytałem czy ktoś zna i ma sprawdzoną jakąś alternatywę do CRON-a,

Chyba jedyną byłoby ustawienie jakiegoś skryptu z nieskończonym czasem działania. Ale cron będzie tu IMHO najlepszy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.