Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Komend preg_replace
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
pajda22
Witam wszystkich, mam następujący problem, posiadam stronę internetową, chcę dać możliwość dodawania przez użytkowników określonych znaczników HTLM i wbudować Tyny Editor. O ile z tym drugim nie ma problemu to jednak ze znacznikami HTML mam mały problem:

1. <?php echo nl2br(preg_replace("/\[URL\](.*)\[\/URL\]/iU", "<a href=\"\\1\" target=\"_blank\">\\1</a>$link_append", $ad['addesc']));?>

Ten kod jest wbudowany w wyświetlanie posta, chciałbym go rozbudować o możliwość dodawania takich tagów jak "a = href" "style" "b" "br" i tym podobnych.

Czy ktoś ma może pomysł na to jak rozbudować przytoczony kod by pozwalał na wyświetlanie tagów innych tagów niż tylko [url]?

Próbowałem go rozwinąć w następujący sposób:

1. <?php echo nl2br(preg_replace("/\[URL\](.*)\[\/URL\]/iU", "<a href=\"\\1\" target=\"_blank\">\\1</a>$link_append", $ad['addesc']));
  2. $ad['addesc'] =preg_replace("/\<b\>(.*)\<\/b\>/iU", "<b>\\1</b>"; ?>

Jednak to nie powoduje wyświetlenia prawidłowo tagu <b>

Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
kipero
Jeśli już to:
  1. <?php
  2. $ad['addesc'] = preg_replace("/(.*)/iU", "<a href=\"1\" target=\"_blank\">1</a>$link_append", $ad['addesc']);
  3. $ad['addesc'] = preg_replace("/(.*)/iU", "<b>1</b>", $ad['addesc']);
  4. echo nl2br($ad['addesc']);
  5. ?>

Nie sprawdzałem czy działa, tylko przerobiłem Twój kod.
pajda22
Cytat(kipero @ 6.07.2009, 16:04:35 ) *
<br />Jeśli już to:<br />
  1. <br /><?php <br />$ad['addesc'] = preg_replace(&#092;"/(.*)/iU\", \"<a href=\"1\" target=\"_blank\">1</a>$link_append\", $ad['addesc']);<br />$ad['addesc'] = preg_replace(\"/(.*)/iU\", \"<b>1</b>\", $ad['addesc']); <br />echo nl2br($ad['addesc']);<br />?>
<br />Nie sprawdzałem czy działa, tylko przerobiłem Twój kod.<br />
<br /><br /><br />

Niestety nie działa...
Wicepsik
Poczytaj tutaj: Temat: Parser_BBCode
Jest to klasa stworzona przez Louner'a
pajda22
Cytat(Wicepsik @ 6.07.2009, 16:28:29 ) *
<br />Poczytaj tutaj: <a href="http://forum.php.pl/Parser_BBCode_t86314.html" target="_blank">Temat: Parser_BBCode</a><br />Jest to klasa stworzona przez <b>Louner</b>'a<br />
<br /><br /><br />Niestety nie jestem w stanie wyświetlić postu który mi przesłałeś, próbowałem znaleźć go w wyszukiwarce jednak cały czas pojawia się pusta strona z cudownym "0" winksmiley.jpg
Wicepsik
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Algorytmy, klasy, funkcje
pajda22
Cytat(Wicepsik @ 6.07.2009, 16:34:24 ) *
<br /><b>Forum PHP.pl &gt; Forum &gt; Gotowe rozwiązania &gt; Algorytmy, klasy, funkcje</b><br />
<br /><br /><br />

Dziękuję za pomoc smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.