wujek_bogdan
6.07.2009, 15:57:58
Zamiast bawić się CSSem postanowiłem użyć jquery + plugin corners, dzięki któremu można bardzo łatwo tworzyć zaokrąglone elementy. Wszystko było by OK gdyby nie problem z przezroczystością. Gdy pod zaokrąglonym divem jest tło ustawione jak o background-color: wtedy narożniki są przeźroczyste, ale jeśli mamy na stronie tło (background-image:), to niestety narożniki są wypełniane kolorem.
czy da się jakoś zrobić przezroczyste zaokrąglenia?
mogę od biedy robić wszystko w CSS, ale nie uśmiecha mi się to, straszny bałagan się robi w kodzie.
Nie zrobi się, jeśli użyjesz generated content.
A lepiej by było IMHO właśnie półprzezroczystymi PNG zrobić.
wujek_bogdan
6.07.2009, 16:07:52
można z przezroczystym PNG, ale chciałem za pomocą JS, a nie CSS żeby nie robić bałaganu w kodzie.
jeśli robię jeden zaokrąglony element, to rzeczywiście bez sensu ładować do tego całe jquery, ale jeśli chcę miec więcej takich elementów, do tego zagnieżdżone, to kod się robi mało przejrzysty.
w każdym razie znalazłem rozwiązanie. zmieniłem plugin na curvy corners. ma co prawda mniejsze możliwości, ale działa przezroczystość.
//edit:
chyba jednak problem nie jest rozwiązany, obawiam się, że nie będzie działać pod IE. na razie nie mam IE pod ręką i nie mam jak sprawdzić.
Cytat
a nie CSS żeby nie robić bałaganu w kodzie.
W jaki sposób miałbyś zrobić bałagan w kodzie? Masz jakieś uzasadnienie?
wujek_bogdan
6.07.2009, 17:13:04
bardzo proste: aby zrobić zaokrąglenie w JS wystarczy jeden div, reszta jest zdefiniowana w skrypcie, html jest przejrzysty.
a zabawa w czystym html/css to kombinacje z divami, obrazkami, tłem, itd i zamiast jednego diva pojawia się dłuższy kod... ale to już OT
Cytat
Nie zrobi się, jeśli użyjesz generated content.
;]
Poczytaj, co to jest, a zobaczysz, że nie trzeba nawet dotykać kodu HTML. ;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.