Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: AutoInstalator skryptów, na serwerze
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
Ciupaska
Jeśli pomyliłem działy, proszę o przeniesienie ale wydaje mi się że tu jest najlepsze miejsce dla mojego pytania

Czy jest jakiś gotowy skrypt, który stworzy automatyczne instalowanie skryptu?
Chodzi o stworzenie serwisu typu fora.pl, jednak instalator nie instalował by for, ale blog oparty o sql.
Nie musi to być instalacja polegającą na utworzeniu subdomeny, skrypt może być instalowany w katalogu, np. www.mojastrona.pl/skrypt1
Chodzi o to aby użytkownik miał dostęp jedynie do panelu administratora blogiem, oraz mógł nadać dowolną nazwę katalogowi pod jakim chce widzieć swojego bloga.

Jestem w stanie zapłacić drobną sumkę za taki skrypt rolleyes.gif
Fifi209
A ten blog sql jest czyjego autorstwa? I jakby to miało wyglądać?

Ja to rozumiem tak:
użytkownik się rejestruje, i skrypt się "instaluje" czyli tworzy katalog dla usera, użytkownika w bazie etc. etc. ;d
Ciupaska
Cytat
Ja to rozumiem tak:
użytkownik się rejestruje, i skrypt się "instaluje" czyli tworzy katalog dla usera, użytkownika w bazie etc. etc. ;d

Tak, dokładnie tak snitch.gif

Blog jest oparty o SQL
skrypt nie jest mojego autorstwa, jest to skrypt na licencji Free z Wielkiej Brytanii
kipero
Ja to widzę tak:
Dostajesz adres typu:
http://example.com/id_usera/plik.jakis
W katalogu /script/ trzymasz cały kod bloga i na podstawie parametru id_usera wybierasz odpowiednią bazę danych/tabelę o określonym prefixie z bazy. Wymaga to ingerencji w kod skryptu.
Instalacja polega na stworzeniu nowej bazy danych/tabel z prefixem, w zależności od tego jak chcesz.
.htaccess
Kod
RewriteEngine ON
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule ^([^/]+)/(.*)?$ script/$2?id_usera=$1 [L]

Nie wiem czy zadziała, pisałem z pamięci.
rugby
Jak chcesz oferować ludziom blogi, to może zainstaluj b2evolution albo WordPress MU? A jak nie to przetestuj Fantastico De Luxe.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.