Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: JavaScript - selection
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
johny-cage
Dzień dobry. Chciałbym zrobić taki mały skrypt w JS z wykorzystaniem "selection". Skrypt ma wyglądać następująco:

Są dwa pola tekstowe. W jednym znajduje się tekst a drugie jest puste. Po zaznaczeniu jednego za pomocą zdarzenia "Onselect" zaznaczony tekst pojawia się w drugim polu tekstowym. Na razie zrobiłem coś takiego:

1.  
  2. <script language="JavaScript">
  3.  
  4. function on_select()
  5. {
  6. help='abc';
  7. document.forms['formularz'].formularz_help.value=help;
  8. }
  9.  
  10.  
  11. </head>
  12.  
  13. <form name='formularz'>
  14. <input type='text' value='123' onSelect='on_select()' name='tekst1'>
  15.  
  16.  
  17. <input type='text' name='formularz_help'>
  18. </form>

Chcialbym jednak aby zmienna "help" była określana za pomocą zaznaczenia jednak nie znam dokładnie składni. Może ktoś wie jak to zrobić. Z tego co się orientuje potrzebne do tego będzie też "createRange()" ale nie wie jak tego uzyć. Z góry dziekuję.
athei
Kod
function on_select()
{
var help = document.forms['formularz'].tekst1.value;
document.forms['formularz'].formularz_help.value=help;
alert(help);
}
johny-cage
Nie chodzi o to by zrobić alert tylko by w drugi oknie pojawil się zaznaczony fragment z pierwszego.
erix
Dodaj tag do tematu.
athei
Chyba sam nie wiesz czego chcesz... najpierw piszesz coś o zmiennej, teraz o jakimś oknie.
Ja odpowiedziałem na Twoje 1 pytanie, alert był po to żebyś zobaczył, że w zmiennej help jest to co zostało zaznaczone w pierwszym inputcie.
johny-cage
Wiem o czym pisze. Chce by w drugim oknie pojawiło się tylko to co zaznaczę w pierwszym a nie cała wartość pierwszego

Cytat(erix @ 29.07.2009, 19:32:07 ) *
Dodaj tag do tematu.

Sorry, że co? Jaki tag?
nospor
Cytat
alert był po to żebyś zobaczył, że w zmiennej help jest to co zostało zaznaczone w pierwszym inputcie

@athei odróżniaj dwa pojecia:
- zaznaczony tekst w inpucie
- zawartosc inputa

To co podales to alert z zawartosci inputa

@johny-cage link podany przez Fafu nie pomogl?
athei
johny-cage input to nie to samo co okno

1. function on_select(txt)
  2. {
  3. var help = document.selection?document.selection.createRange().text:txt.value.substring(txt.selectionStart, txt.selectionEnd);
  4. document.forms['formularz'].formularz_help.value = help;
  5. }
  6. <form name="formularz">
  7. <input type='text' value='123' onSelect="on_select(tekst1);" name='tekst1'>
  8. <input type='text' name='formularz_help'>
  9. </form>
johny-cage
No dzięki serdeczne, postaram się teraz to zgłębić i coś z tym dalej zrobić.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.