Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][JavaScript]Specyficzny check-box
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kask18
Witam, mam problem, przedstawię tutaj jego wycinek. Mam formularz w skład którego wchodzi check-box. Zależy mi na tym że gdy zostanie zaznaczony to stworzona jest zmienna sesji. Po odznaczeniu jest ona usuwana. Zależy mi na tym żeby ta sesja była tworzona nie po operacji wysłania formularza. Mam specyficzny problem i zależy mi konkretnie na takim rozwiązaniu. Bardzo prosił bym o jakiś prosty szybki prosty przykład. Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi guitar.gif
ayeo
Witam!

W zasadzie pozostaje Ci AJAX. W sieci jest milion artów na ten temat.

Pozdrawiam!
kask18
Bardzo bym prosił o jakieś rozszerzenie tematu. Może jakieś nakierowanie. Zależy mi strasznie na czasie. Nie wydaje mi się że jest to jakoś bardzo czasochłonne dla kogoś kto wie o co kaman. Prosiłbym o jakiś przykład bardzo. Nie wiem jak to wogóle szukać w googlach.

Edit:
Takich check-boxów mam więcej niż jeden w formularzu. I chciałbym aby storzona zmienna była o takiej samiej nazwie jak nazwa bex-boxa a wartość takiej zmiennej sesji żęby miała wartość 1. Teraz już chyba będę zrozumiały bardziej
Fafu
robisz sobie plik sesja.php
  1. <?php
  2. $_SESSION['wartosc'] = 'asdasd';
  3. ?>

i w onclick checkboxa robisz zapytanie ajaxem na plik sesja.php

// Pomógł++
// ayeo
kask18
Sorki ale ja ajaxa praktycznie nie umiem, i zdanie robisz zapytanie ajaxem jest całkiem dla mnie nie zrozumiałe sadsmiley02.gif
magra
w headzie dokumentu wrzuć sobie to (wcześniej załącz jQuery):
  1. <script LANGUAGE="Javascript">
  2. $(document).ready(function() {
  3. $('.session_var_toggler').bind('change', function(){
  4. $.post('session_var_toggle.php', {name: $(this).attr('name'), value: $(this).attr('checked') })
  5. })
  6. })

Checkboxy, które mają przełączać wartości sesji muszą mieć klasę 'session_var_toggler'.
Na serwerze utwórz plik o nazwie 'session_var_toggle.php', otakiej zawartości:
  1. <?php
  2. $_SESSION[$_POST['name']] = $_POST['value'] == 'true' ? 1 : 0;
  3. ?>

// Pomógł++
// ayeo
kask18
Temat to zamknięcia, mistrzu skrypt działa super guitar.gif guitar.gif guitar.gif guitar.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.