Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Wyświetlanie liczb (0.01,0.02...)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
FireMan
Witam. Jak w temacie. Mam problem bo nie wiem jak wyświetlić liczby ale w sposób aby szły od 0.00 do 10.00 ale mają iść tak: 0.00,0.01,0.02...4.33 itd. Proszę o szybkom pomoc.
neosatan
Myśle, że zastosowanie sortowania będzie dobrym pomysłem by rozwiązać ten problem. Choćby sortownie bąbelkowe (choć chyba najwolniejsze jest, w koncu potrzeba na niego n^2 pamieci), dlatego zazwyczaj do czegos takiego uzywam sortowania przez scalenie (lepsza szybkosc dzialania, tu juz mniej bo n*log n pamieci).

bąbelkowe na wiki
przez scalenie na wiki

a tu temat do sortowania bąbelkowego na forum razem z zamieszczonym przykladem

i oczywiście odwolam sie teraz do manuala, bo jest rowniez taka funkcja jak sort zaimplementowana w php

zreszta jeżeli problem tkwi w tym, że liczby nie są całkowite to po prostu można je za pomocą foreach powiekszyć sto razy, uporządkować, a później znów za pomocą foreach podzielic przez sto
qwertyuiop1910
<?php
for($i=0;$i<1000;$i++)
{
echo number_format(($i/100),2,'.','"');
}
?>

http://pl.php.net/manual/pl/function.number-format.php

//poprawione brakowalo cudzyslowa
FireMan
qwertyuiop1910 wywala mi taki błąd: Warning: Wrong parameter count for number_format()
sowiq
@FireMan,
zacznijmy od tego, że napiszesz gdzie masz zapisane Twoje liczby. W tablicy? Czy po prostu chcesz wypisać liczby od 0 do 10?
FireMan
Chce wypisać liczby od 0.00 do 10.00. Np. 0.00, 0.01, 0.02 itd
Cysiaczek
  1. $fStart=0.00;
  2. $fEnd=10.00;
  3. $fStep=0.01;
  4.  
  5. for($i=$fStart; $i<=$fEnd; $i+=$fStep)
  6. {
  7. print number_format($i, 2).', ';
  8.  
  9. }

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.