Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Sciezka do pliku/format pliku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Wolfie
Witam,

Napisalem sobie takie cos :

1. <?php
  2.  
  3. class Filter {
  4.  
  5. public $file;
  6.  
  7. function file($file) {
  8. $this->file = $file;
  9. }
  10.  
  11. function getFile() {
  12. echo file_get_contents($this->file);
  13. }
  14.  
  15.  
  16. }
  17.  
  18.  
  19. $plik = new Filter;
  20. $plik->file('/spam/noname.file');
  21. $plik->getFile();
  22. ?>

No i teraz moje 2 pytania.

katalog 'spam' znajduje sie w tym samym katalogu co wyzej pokazany plik, wiec rozumiem ze sciezka z tego co mi sie wydaje jest dobrze zdefiniowana?
Drugie pytanie dotyczy rozszerzenia pliku, jest to plik tekstowy pochodzacy z Outlooka i przeslany poczta, nie wiem dokladnie co tam sie wtedy dzieje, ale przez system windows ten plik ma rozszerzenie 'File' no i nie wiem jakie rozszerzenie dac w skrypcie php w takim wypadku....

Gdy odpalam skrypt dostaje takie cos :
Cytat
Warning: file_get_contents(/spam/noname.file) [function.file-get-contents]: failed to open stream: No such file or directory in C:\Apache\htdocs\PrackaMgr\class.Filter.php on line 13
Fifi209
Albo usuń pierwszy slash albo daj przed nim kropkę (wtedy będzie wskazywał na bieżący katalog)
Wolfie
Pokombinowalem zanim odpowiedzialem i rzeczywiscie bez slasha dziala, tylko teraz jak rozwiazac problem z tym rozszerzeniem 'File', bo mam kilkaset plikow z takim rozszerzeniem no i bede musial je odczytac wszystkie za pomoca php......
Fifi209
Cytat(Wolfie @ 16.08.2009, 18:51:37 ) *
Pokombinowalem zanim odpowiedzialem i rzeczywiscie bez slasha dziala, tylko teraz jak rozwiazac problem z tym rozszerzeniem 'File', bo mam kilkaset plikow z takim rozszerzeniem no i bede musial je odczytac wszystkie za pomoca php......

Nie rozumiem, co za problem? Czy masz rozszerzenie .wolfie czy .fifi209 czy .file nie ma to znaczenia...
Wolfie
Chyba zle sie wyrazilem, tutaj wogole rozszerzenia nie ma, tylko jesli uzyje sie listy do wyswietlania plikow w katalogu to jego typ to 'File'.

Ok, teraz rozumiem, wszystko smiga jak nalezy, dzieki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.