Zależy, czy musi być z W7 i tylko koniecznie HP i Lenovo

Pamiętaj o podstawowej obecnie zasadzie: "Ma wytrzymać do końca gwarancji, a potem to może się nawet rozsypać"

Ja właśnie dlatego nie negowałem nigdy Acer-ów, choć różne są o nich opinie. Ja swojego starego Acer-a zostawiłem rodzicom. Mają i używają go do dziś, choć ma już jakoś 5 lat. Mnie dlatego zaciekawił Notebook ACER TravelMate 7750G, choć jest na Linuxie i mocniej odbiega od Twoich potrzeb. Jego jedynym sensownym konkurentem w tym sklepie jest: HP Pavilion dv7-6120sw W7HP. Jak wiadomo jednak diabeł tkwi w szczegółach. Tu mniej więcej Ci napisze o co mi biega:
- Acer chodzi na nie podanej z nazwy dystrybucji Linuxa, zaś HP na W7HP 64-bit, nie wiem czy to była dla Ciebie opcja czy "W7 must be"

- dodatkowe oprogramowanie to tylko kichowaty NIS 2k11 w HP i to jeszcze trial 30-dniowy - kiepska marchewa,
- procek w obu to ta sama gałąź czyli 2 generacja i5, przy czym Acer jest ciutkę szybszy, ale nie aż tak, by to mogło przesądzać czy jakoś mocniej decydować,
- ekran ten sam, ale uwaga... ten sam model Acer-a (nawet z tym samym oznaczeniem kodowym producenta!) mimo iż opisany jako matowy, w innych sklepach jest jako błyszczacy. Jesli więc kupować się zdecydujesz i to ważne dla Ciebie - sprawdź ekran,
- karta dźwiękowa, kamera, sieciówki, ilość RAm w obu wypadkach identyczna, Mogą producentami róznić, ale tak dokładnych danych brak
- dysk twardy - tu zaznacza się przewaga HP... Kosztem pojemności 500GB vs 750GB mamy 7200RPM vs 5400RPM. To można odczuć podczas pracy i można się tutaj o plus dla HP pokusić,
- napędy dodatkowe to w zasadzie nagrywarki DVD combo + czytnik kart. 5w 1 dla Acera i 3w1 dla HP, ale to głównie bajer i mało kto używa, gdyż jesli fotografujesz to i tak lustrzanki mają CF, a tych czytniki Xw1 lapków nie obsługują

- karta graficzna z Radeonów, przy czym HP ma silniejszy model. Zapewe jednak w zwykłym zastosowaniu będzie chodzić wbudowana. Nie wiem bowiem jak sobie radzą oba modele z przełaczaniem kart graficznych i czy to obsługują jakoś sensownie,
- porty dodatkowe to pus dla HP, gdyż ma 2usb2 i 2 usb3 vs 3usb2,
- z dodatków może być czytnik linii papilarnych w HP jako ciekawy dodatek,
- plusy zgarnia też HP za gwarację 36, ale nie patrz na 12 w przypadku Acer-a jak na wyrocznię. W Polsce prawo i tak daje minimalny jako 24 miesiące, więc te 12 to tylko dziwny zabieg sklepu

Te 12 to może tylko door-2-door obejmuje,
- to czego brak to informacja o serwisie. Na serwis HP niejedno wiadro fekalii już wylano. Olewają strasznie, zwracają sprzęt nie zawsze poprawnie złożony. Słyszałem nawet głosy o tym, że wymieniono komponenty na gorsze w czasie "serwisowania". W przypadku Acera niestety problem jest z czasem serwisowania - potrafi to potrwać, o czym także na forach piszą, bo bywa, iż naprawa obija sie o fabryki producenta w Azji

- inną sprawą jest także "kultura pracy". HP nie słyną z ciszy i chłodu. Kupując go, nastaw się na ciągły i monotonny szum chłodzącego wentylka. Im bardziej obciążysz - tym odczuwalniejszy. Im mocniejsza grafika tym bardziej. To samo z temperaturą,
- różnica ceny obu jest niewielka, z korzyścią lekka HP, ale decyzja Tobie pozostaje

Jeśli nie będziesz miał pecha, oba posłuża zapewne długo i bez większych problemów do końca gwarancji pociągną