Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Laptop dla dziewczyny
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Agusia27
Zastanawiam się nad kupnem laptopa. Co moglibyście polecić?
Spawnm
A czym się ma różnić laptop dla dziewczyny od normalnego laptopa ?
nospor
no jak to czym? Musi być różowy biggrin.gif
Ale żeby zakładać temat tylko po to, by uzyskać tę informację to lekka przesada winksmiley.jpg
Agusia27
Tym, żeby był funkcjonalny i miał ładny wygląd.

Nie lubię różowego... A czy ten kolor jest przypisany do każdej dziewczyny? smile.gif
nospor
Widać nie załapałaś aluzji...
Napisz dziewczyno co chcesz na nim robić czy chcesz grac, czy chcesz go do pracy, czy chcesz uprawiać na nim... ogórki winksmiley.jpg Funkcjionalny to pojęcie bardzo ogólne i zależy od potrzeb.

Cytat
i miał ładny wygląd.
Hehe, z tym różowym to trafiłem winksmiley.jpg

Agusia27
Potrzebuje komputera do użytku codziennego, do pracy również. Troszkę do serfowania po internecie, obejrzenia jakiegoś filmu. Dobrze byłoby, gdyby miał wytrzymałą baterię.
nospor
O i teraz twoje pytanie wygląda tak jak powinno wyglądać od początku
Ja się więc usuwam bo na laptopach się nie znam. Chciałem jedynie "wskazać ci drogę" do poprawnie zadanego pytania smile.gif
Jabol
Pytanie za dyche: ile ma kosztować? I nie, nie chciałem zapytać do ilu bo i tak zapłacisz wszytko co byś mogła zapłacić a prawdopodobnie ze 100zł albo coś więcej nawet.
blooregard
Cytat
Potrzebuje komputera do użytku codziennego, do pracy również. Troszkę do serfowania po internecie, obejrzenia jakiegoś filmu. Dobrze byłoby, gdyby miał wytrzymałą baterię.

Uściślij z tą pracą, co robisz. Bo jeśli "do pracy" oznacza, że robisz tabelki w Excell'u, to wystarczy każdy najtańszy. O Internecie nie wspominam, bo mozliwość korzystania z LAN czy WiFi w laptopach to obecnie taka oczywistość, jak to, że mają matrycę i klawiaturę. Film także da się obejrzeć na każdym modelu.

Co do baterii, obecnie np. Acer wypuścił serię Timeline (podobno ładne, nie wiem, mnie osobiście taki design nie odpowiada), które potrafią na baterii działać po 5-7 godzin (http://acer.pl).

Lucjano
Tak jak kolega napisał. Ile forsy? Jaki ma być duży (ile cali)?
Bo może kup sobie takiego małego laptopika (trzyma baterię dość długo) jak potzrebujesz tylko serfować i troszkę popracować?
ASUS EEE 1000H
MSI Wind U100Plus-024PL 10" Atom
Agusia27
Cytat
Pytanie za dyche: ile ma kosztować? I nie, nie chciałem zapytać do ilu bo i tak zapłacisz wszytko co byś mogła zapłacić a prawdopodobnie ze 100zł albo coś więcej nawet.

Wiem, że mogę przeznaczyć na ten cel ok. 2500 zł. Najlepiej jakbym zmieściła się w tej kwocie.
varez
Acery maja chyba najlepszy stosunek jakosc-cena (przynajmniej w nizszych progach cenowych - tj do 2000).
za 2500 to ty bedziesz miec komputer nawet do grania w mocne gry, mi do surfowania, pracy (programowanie, ew grafika 2d, czasem nawet 3d) i czasem do gier (srednio wymagajacych, nie najnowszych) wystarczyl laptop za 1600zl, i dla mnie strata byloby wywalac 2500, lepiej sobie odlozyc z 700zl na cos innego (np kosmetyki czy ubrania hehehe tongue.gif)
Agusia27
Wolałabym jednak zainwestować w coś mocniejszego i lepszego (stąd budżet jaki na ten cel przeznaczam).
skowron-line
lenovo
pablo89pl
Kup sobie dobrego HP-ka ;] za 2500 to kupisz nawet lepszego niz niejeden stacjonarny ;] jesli przynajmniej chodzi o wydajnac w grach smile.gif hehe
Pytanie tez ile cali 15/17/other ?
Jabol
Też polecam Lenovo/HP, proponowałbym 15' bo w sumie 17 to już prawie komputer stacjonarny. 15' to dobry kompromis. Czy HP czy Lenovo to już kwestia gustu - obie firmy są solidne i produkują dobre laptopy. HP będzie miał prawdopodobnie ładniejszy design.
bim2
15' to maksimum, jeśli chcesz żeby laptop był podręczny.

Sam skłaniałbym się za 13' bo wygodnie się na nich pracuje, ekran jest w sam raz a są poręczne i małe. ;]
Agusia27
Skłaniam się bardziej ku 15'. Obawiam się, że przy 13' będę musiała bardzo wytężać wzrok.
varez
jak mozecie polecac HP? owszem mocne, ale na ogol drogie i potrafia sie zgrzac do czerwonosci przy pracy w windowsie, w skrajnych przypadkach wylaczyc.

skoro mam zainteresowania informatyczne to rodzina, znajomi i znajomi znajomych co chwila przynosza roznoraki sprzet "do naprawy" (przeinstalowanie, konfiguracja sieci, czasem wymiana sprzetu) - i laptopów HP dostalo mi sie 3. Kazdy mogl sluzyc za grzejniczek, jeden po dwoch godzinach pracy mial goraca cala obudowe i klawiature, a najbardziej czulo sie to przez touchpad, na ktorym mozna sobie bylo jajecznice usmazyc. Poza tym siostra i szefu w pracy maja HP-ki - to samo. Porażka.

Cytat
Kup sobie dobrego HP-ka ;] za 2500 to kupisz nawet lepszego niz niejeden stacjonarny ;]

questionmark.gifquestionmark.gif?
Gdzies ty widzial laptopa za 2500 ktory przebije stacjonarnego za chocby 1500zl? Bajki opowiadasz
Wykrywacz
Jak dla dziewczyny to ja bym na wszelki wypadek zainwestował w coś takiego

http://www.frazpc.pl/news/21760-Trzy_pance...Nowe_ToughBooki
http://www.elmark.com.pl/index.php?id=505
Agusia27
Cytat
Jak dla dziewczyny to ja bym na wszelki wypadek zainwestował w coś takiego

http://www.frazpc.pl/news/21760-Trzy_pance...Nowe_ToughBooki
http://www.elmark.com.pl/index.php?id=505

Chyba nie ta półka cenowa... smile.gif
kavka
HP to raczej nie na półka cenowa smile.gif

Mogę Ci powiedzieć na czym ja pracuję. Jestem kobietą (choć niektórzy z racji mojego zawodu w to wątpią tongue.gif), zajmuję się programowaniem i grafiką. Oczywiście korzystam z laptopa także poza pracą.

TOSHIBA L300-1FB

Laptop posiada preinstalowany system Windows Vista Home Premium i bardzo dobrze sie pod nim sprawdza. Jeden minus - mam duże problemy ze skonfigurowaniem Ubuntu.

Jeśli masz jakieś pytania do pisz. Pracuję na tym sprzęcie od roku.
phpion
Cytat(varez @ 14.09.2009, 10:24:33 ) *
jak mozecie polecac HP? owszem mocne, ale na ogol drogie i potrafia sie zgrzac do czerwonosci przy pracy w windowsie, w skrajnych przypadkach wylaczyc.

dry.gif sam mam HP (model 510 z Pentium M) i nie mam z nim żadnych problemów. Lapka mam ponad 3 lata, z czego przez okres ok. 4 miesięcy był eksploatowany dość intensywnie (~10h dziennie pracy).
mikus1978
zakładam że będziesz miała lub masz faceta, wiec kup coś z dobrą kartą graficzną do gier
thek
To ja jako przedstawiciel płci brzydszej powiem: "typowy facet" o jakim mówisz to zazwyczaj nastolatek, dla którego cięcie się gry na poziomie 5-10 fps skutecznie odstraszy od sięgania po laptopa przez niego. No chyba, że to jakiś maniak lub nie ma to dla niego różnicy bo ma archaicznego kompa. Laptop może słuzyć do zabawy, ale do tego o niebo lepsze sa komputery stacjonarne. Laptop powstał by umożliwiać pracę niezależnie od dostępu do źródła zasilania innego niż jego własna bateria. Ja mam i używam laptopa także do gier, ale nie są to wymagające potwory tylko produkcje nawet sprzed kilku lat. One mają mniejsze wymagania niż programy graficzne służące typowo do pracy.
.radex
Cytat(Agusia27 @ 14.09.2009, 08:16:25 ) *
Skłaniam się bardziej ku 15'. Obawiam się, że przy 13' będę musiała bardzo wytężać wzrok.

Niekoniecznie, zwykle 13' nie mają mniejszej plamki, tylko po prostu mniejszą rozdzielczość. Do normalnej pracy standardowa rozdzielczość trzynastek wystarczy.
kwiateusz
ostatnio zbierałem sie do zakupu i przegladałem właśnie 13-15". Po krotkim macaniu 13ek wyszło mi że sa tak samo funkcjonalne jak 15 ki smile.gif dla mnie to dużej rożnicy nie robiło (przy rozdzielczosci 1280x800, mniejsze sa dla mnie blee). Miałem juz kupić 13" ale źle mi się kliknęło i jest 14. Mam nadzieję sie dowiedzieć się jutro czy nie bede tego mocno żałował smile.gif
bim2
Właśnie sam zbieram się na zakup jakiegoś laptopa, żeby móc tego co mam oddać rodzicom i jestem pewien że wybiore 13' smile.gif Nie widziałem 14tek ale dużej różnicy być nie powinno.

W rtv-euro-agd mają 19' ... moim zdaniem totalne przegięcie, to nie jest laptop. Koleżanka takiego kupiła, jakie zachwalanie że 7k kosztował, że najnowsze gry itd. A wyszło na to że kompa z monitorkiem 22' mam 3k taniej od niej... I tak laptopa nie nosi nigdzie bo bateria na grach trzyma 1h... Nie rozumiem takich ludzi.
nospor
Odświeże temat. Laptop też dla dziewczyny. Nie do grania, więc karta graficzna nie musi być super hiper.
Przeznaczenie: filmy, internet, ma chodzić dobrzez aktualny windows i word.
Laptop 17 cali.
Cena: max 3000zł.

Pisaliście tu o Lenovo oraz HP. Czy to nadal aktualne? Nadal to dobre laptopy? I może polecacie jakiś konkretnie model?
thek
3000 jako górny limit? ZMieścisz w nim wiele sensownych konfiguracji. Kwestia teraz tylko przeznaczenia. Jeśli to co opisałeś miało by być wystarczające, to szukaj czegoś z prockami i3 lub i5 nowej generacji na Sandy bridge. One mają wbudowaną HD3000, która to karta pociągnie bez problemu nawet gry sprzed roku czy dwóch na średnich detalach (zależnie od gry, ale mi hulał choćby Starcraft2 bez jakichś przycinek) smile.gif Tak więc w zasadzie szukasz pod kątem monitora i ewentualnie innych parametrów. Dla mnie istotna była cisza, więc wybrałem ASUSa (tyle że 15 calówka), ale Lenovo też w miarę ciche były. Ja z tym budżetem podciągnąłbym RAM do 6 lub 8GB i będzie spokój na dłużej. A zmieścisz się i tak zapewne gdzieś w okolicach 2000-2500 moim zdaniem smile.gif
Kostek.88
Ja bym szukał czegoś w ten deseń...

http://allegro.pl/hp-pavilion-g7-1230-i5-6...2151756280.html

Masz do niego od razu Windows 7 64 bit i Office Starter 2010. Procek i5... 2 rdzenie, 6 GB RAM, HDD 500 GB, 3 x USB, gwarancja 2 lata. Spokojnie wystarczy do takich czynności. Osobiście nie jestem fanem błyszczących matrych, ale na Allegro pod hasłem "anti glare" można znaleźć nalepki antyodblaskowe. Mnie np. bardzo denerwuje jak mi się wszystko odbija w matrycy: jak nie słońce, to żyrandol itd.

Generalnie możesz poszukać laptopa z większą ilością RAMu (ten ma 6, więc i tak jest bardzo dobrze), albo USB 3.0 - bardzo przydatna rzecz. Nie wszystkie sprzęty wspierają, ale np. pendrive'y i dyski pod USB 3.0 będą szybciej pracowały. Pomimo że komputer ma być przeznaczony do podstawowych czynności, ważna moim zdaniem jest dedykowana karta... chodzi lepiej: wszelkie efekty w Windows7 itd., poza tym nie masz pamięci współdzielonej. W zintegrowanych możesz mieć np. 1 GB, który tak naprawdę jest pożerany z Twojej pamięci RAM...
nospor
Ok, dzieki, więm mniej wiecej przynajmniej czego szukać smile.gif
thek
Pamietaj, że jeśli masz wątpliwości, zawsze możesz skrobnąc tu kilka linków i się pomoże z ewentualnymi problemami natury decyzyjnej wink.gif
nospor
Laptop zapewne będzie kupywany tu:
http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki,...j7,do3000.bhtml
Bo ma być kupiony od ręki i jutro smile.gif Więc jeśli coś z tego jest wartego uwagi to .... smile.gif
thek
Zależy, czy musi być z W7 i tylko koniecznie HP i Lenovo wink.gif Pamiętaj o podstawowej obecnie zasadzie: "Ma wytrzymać do końca gwarancji, a potem to może się nawet rozsypać" wink.gif Ja właśnie dlatego nie negowałem nigdy Acer-ów, choć różne są o nich opinie. Ja swojego starego Acer-a zostawiłem rodzicom. Mają i używają go do dziś, choć ma już jakoś 5 lat. Mnie dlatego zaciekawił Notebook ACER TravelMate 7750G, choć jest na Linuxie i mocniej odbiega od Twoich potrzeb. Jego jedynym sensownym konkurentem w tym sklepie jest: HP Pavilion dv7-6120sw W7HP. Jak wiadomo jednak diabeł tkwi w szczegółach. Tu mniej więcej Ci napisze o co mi biega:
- Acer chodzi na nie podanej z nazwy dystrybucji Linuxa, zaś HP na W7HP 64-bit, nie wiem czy to była dla Ciebie opcja czy "W7 must be" smile.gif
- dodatkowe oprogramowanie to tylko kichowaty NIS 2k11 w HP i to jeszcze trial 30-dniowy - kiepska marchewa,
- procek w obu to ta sama gałąź czyli 2 generacja i5, przy czym Acer jest ciutkę szybszy, ale nie aż tak, by to mogło przesądzać czy jakoś mocniej decydować,
- ekran ten sam, ale uwaga... ten sam model Acer-a (nawet z tym samym oznaczeniem kodowym producenta!) mimo iż opisany jako matowy, w innych sklepach jest jako błyszczacy. Jesli więc kupować się zdecydujesz i to ważne dla Ciebie - sprawdź ekran,
- karta dźwiękowa, kamera, sieciówki, ilość RAm w obu wypadkach identyczna, Mogą producentami róznić, ale tak dokładnych danych brak
- dysk twardy - tu zaznacza się przewaga HP... Kosztem pojemności 500GB vs 750GB mamy 7200RPM vs 5400RPM. To można odczuć podczas pracy i można się tutaj o plus dla HP pokusić,
- napędy dodatkowe to w zasadzie nagrywarki DVD combo + czytnik kart. 5w 1 dla Acera i 3w1 dla HP, ale to głównie bajer i mało kto używa, gdyż jesli fotografujesz to i tak lustrzanki mają CF, a tych czytniki Xw1 lapków nie obsługują wink.gif
- karta graficzna z Radeonów, przy czym HP ma silniejszy model. Zapewe jednak w zwykłym zastosowaniu będzie chodzić wbudowana. Nie wiem bowiem jak sobie radzą oba modele z przełaczaniem kart graficznych i czy to obsługują jakoś sensownie,
- porty dodatkowe to pus dla HP, gdyż ma 2usb2 i 2 usb3 vs 3usb2,
- z dodatków może być czytnik linii papilarnych w HP jako ciekawy dodatek,
- plusy zgarnia też HP za gwarację 36, ale nie patrz na 12 w przypadku Acer-a jak na wyrocznię. W Polsce prawo i tak daje minimalny jako 24 miesiące, więc te 12 to tylko dziwny zabieg sklepu smile.gif Te 12 to może tylko door-2-door obejmuje,
- to czego brak to informacja o serwisie. Na serwis HP niejedno wiadro fekalii już wylano. Olewają strasznie, zwracają sprzęt nie zawsze poprawnie złożony. Słyszałem nawet głosy o tym, że wymieniono komponenty na gorsze w czasie "serwisowania". W przypadku Acera niestety problem jest z czasem serwisowania - potrafi to potrwać, o czym także na forach piszą, bo bywa, iż naprawa obija sie o fabryki producenta w Azji wink.gif
- inną sprawą jest także "kultura pracy". HP nie słyną z ciszy i chłodu. Kupując go, nastaw się na ciągły i monotonny szum chłodzącego wentylka. Im bardziej obciążysz - tym odczuwalniejszy. Im mocniejsza grafika tym bardziej. To samo z temperaturą,
- różnica ceny obu jest niewielka, z korzyścią lekka HP, ale decyzja Tobie pozostaje smile.gif

Jeśli nie będziesz miał pecha, oba posłuża zapewne długo i bez większych problemów do końca gwarancji pociągną wink.gif
nospor
To będzie laptop dla dziewczyny, jak nazwa tematu wskazuje smile.gif
Nie chcę jej instalować linuxa, bo ona mieszka petryliard kilometrów dalej i nie uśmiecha mi się jeździć i latać z każdą pierdułą. To ma być windows, który wszyscy normalni ludzie znają a jak nie znają to mogą zawracać 4 litery osobom z ich otoczenia a nie mi wink.gif

Nie będzie to laptop dla programisty, tylko dla osoby, która ogląda filmy, internet i Worda. Ma to być laptop dobry, czyli żeby się nie zepsuł i nie odpalał godziny systemu czy pakietu MSOffice. Prędkości dysku to pewnie nawet nie zauważy smile.gif

Cytat
do końca gwarancji pociągną
smile.gif

ps: sugerowałęm się Lenovo i HP bo tak w tym temacie głównie polecano. Jak pisałem, nie znam się na tym totalnie.
thek
W takim razie niech bierze tego HP. Ma tam W7 i komponenty z reguły lepsze, za cenę ciszy. A to że jej coś lekko szumi - pewnie nawet nie zauważy. Zaś szybszy dysk to zawsze szybsze uruchamianie windowsa czy worda bądź innych aplikacji. Odpadną Ci więc na dłuższy czas problemy w stylu: "Wolno mi chodzi komputer... Sprawdziłbyś?" wink.gif
nospor
A ten nieszczęsny windows to pewnie jak zawsze bez płytki?
misiek95
Że bez płytki to akurat żaden problem. Każdy szanujący się producent (nie wiem jak wygląda to w lapkach "z biedronki") preinstaluje soft do tworzenia płyt recovery. Masz dzięki temu kilka dvd z systemem i sterownikami jednocześnie. Najlepiej tworzyć takie recovery od razu po pierwszym uruchomieniu, bez aktualizacji, deinstalacji itp. bo w razie awarii przy tych czynnościach nie będziesz miał z czego odzyskiwać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.