Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] Coś nie pykło.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Velius
Witam,

Mam problem. Pewnie wiele osób się uśmieje.

Wiem, jestem głupi:P

Naprawdę dużo razy tak robiłem i zawsze działało a teraz... szkoda gadać.

Czemu to nie dodaje rekordu do bazy danych?

1. $a = "INSERT INTO zapisy VALUES ('','$cl_imie','$cl_nazwisko','$cl_wiek','$cl_gl','$cl_klasa','$jeden_imie','$jeden_nazwisko','$jeden_wiek','$jeden_gl','$jeden_klasa','$dwa_imie','$dwa_nazwisko','$dwa_wiek','$dwa_gl','$dwa_klasa','$trzy_imie','$trzy_nazwisko','$trzy_wiek','$trzy_gl','$trzy_klasa','$cztery_imie','$cztery_nazwisko','$cztery_wiek','$cztery_gl','$cztery_klasa','0')";

Połączenie jest oczywiście nawiązane, a dane są na pewno w zmiennych.

Śmiać mi się chce ze mnie. Już siedzę nad tym pół godziny i nic wymyśleć nie mogę. Przecież dobrze to wygląda;)

Void
mysql_error coś pokazuje? Wrzuć to zapytanie do konsoli albo przez phpmyadmina zobacz czy dodaje, bo może zapomniałeś o jakiejś kolumnie, przy takiej ilości łatwo się pogubić smile.gif
kurczak610
  1. $a = "INSERT INTO zapisy VALUES ('NULL','$cl_imie','$cl_nazwisko','$cl_wiek','$cl_gl','$cl_klasa','$jeden_imie','$jeden_nazwisko','$jeden_wiek','$jeden_gl','$jeden_klasa','$dwa_imie','$dwa_nazwisko','$dwa_wiek','$dwa_gl','$dwa_klasa','$trzy_imie','$trzy_nazwisko','$trzy_wiek','$trzy_gl','$trzy_klasa','$cztery_imie','$cztery_nazwisko','$cztery_wiek','$cztery_gl','$cztery_klasa','0')";
  2. [url="http://www.php.net/mysql_query"]mysql_query[/url]($a);[list=1][*][/list]

Jeżeli w 1 kolumnie masz id to wpisuje sie tam NULL
Velius
  1. 1136: Column count doesn't match value count at row 1

Z błedu wynika, że ilość pól w tabeli jest nierówna tej, którą chcę dodać. 

Już zmieniłem zapytanie:P Brakowało 1 pola (w tabeli było 1 więcej).

Dzięki za tą funkcję, której nigdy nie używałem:D

CyberDuck_
Zawsze mi sie wydawalo, ze NULL pisze sie wtedy kiedy id jest
indexowane i dodatkowo ustawione jako auto_increment, ale moze
sie myle smile.gif No i w wypadku jesli chce sie aby byla wstawiana
pusta/domyslna wartosc w razie braku indexu.
To tak tylko oczywiscie w skrocie bo NULL w zaleznosci od tego
jak sa ustawione pola bazy tak sie zachowa.
Wodzu
Jeśli pole jest ustawione na auto_increment, na jedno wyjdzie, czy w zapytaniu użyjemy NULL, 0 czy '' - wskoczy tam wartość wynikająca z licznika.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.