Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: błąd w składni języka SQL?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
QaPi
Witam. Kiedy próbuję wykonać skrypt to taki błąd mi wyskakuje:

You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ' `wiadomosc`='sdfgbsdfgbdfhgbsdfgbsdflgsdfngn'' at line 1

z tego co mi google przetłumaczyły to oznacza to mniej wiecej:
Masz błąd w składni języka SQL; wyboru podręcznika odpowiada wersję serwera MySQL za prawo do używania składni w pobliżu "tekst" `= 'sdfgbsdfgbdfhgbsdfgbsdflgsdfngn''w linii 1

a oto plik:

1. <?php
  2. include("include/config.php");
  3. include("player_class.php");
  4. mysql_query("INSERT INTO chat SET `id_sender`=".$id.", `wiadomosc`='".$_POST['tekst']."'") or die(mysql_error());
  5.  
  6. header("Location: chat.php");
  7. ?>

Ps Nie wiem czy w odpowiedni dział dałem ten temat. Jak nie, to przepraszam/
maly_swd
prawdopodobnie w zmiennej POST dostajesz apostrofa ' i przez to cala skladnia sie sypie. To co dostajesz w POSCIe powino byc filtrowane

np na szybko:
  1. mysql_query("INSERT INTO chat SET `id_sender`=".$id.", `wiadomosc`='".addslashes($_POST['tekst'])."'") or die(mysql_error());
QaPi
Niestety dalej nie działa...
someone.cool
Cytat(QaPi @ 24.09.2009, 17:37:15 ) *
Niestety dalej nie działa...

a może id jest NULL ? bo wtedy kferenda wygląda tak
CODE

INSERT INTO chat SET `id_sender`=, `wiadomosc`='wiadomosc';

na szczęście na mysql znam się lepiej niż na gramatyce winksmiley.jpg
QaPi
Nie... ID na 99% nie jest puste. Bo tą samą zmienną wyświetlam id użytkownika i poprawnie ją wyświetla. Więc nie powinna być pusta... Połączenie z bazą też jest prawidłowe...
batman
  1. echo "INSERT INTO chat SET `id_sender`=".$id.", `wiadomosc`='".$_POST['tekst']."'";
i wklej to, co się wyświetliło.
someone.cool
albo daj
CODE

1. echo "INSERT INTO chat SET `id_sender`='".$id."', `wiadomosc`='".$_POST['tekst']."'";

Query się wykona dodając Ci tego "pewniaka" do bazy o ile nie masz unikatów ustawionych na tej kolumnie, a przeciwnie nowy błąd bedziesz miał winksmiley.jpg
QaPi
A jednak, ten pewniak jest pusty. Dzięki wielkie. Teraz to już z górki poleci jak wiem w czym błąd tkwi winksmiley.jpg

edit: No, teraz pięknie działa biggrin.gif Jeszcze raz wielkie dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.