Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: dodanie brakujacych rekordow
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
andriu
Witam, mam nastepujacy problem, tabela zawiera brakujace rekordy tzn, niektore sa usuniete losowo, jest rekord o id: 1,2,3,4,5 ale nie ma 6,7 jest 8,9 ale nie ma 10 itd.
Czy dalo by sie uzupelnic tabele? poprzez dodanie ich przez jakies zapytanie czy napisac odpowiedni skrypt php?
alegorn
podales za malo i zbyt zagmatwanych informacji - nikt ci nie bedzie w stanie sensownie pomoc...
andriu
^.
Kod
tabela
rekord 1
-
rekord 3
rekord 4
-
rekord 5
rekord 6
-
rekord 8

jak widac, tabela ma 7 rekordow, brakauje rekordu o id 2,5 i 7
pytanie czy sie da dodac te rekordy czyli 2,5,7 ale nie poprzez recznie wyszukanie ich i dodanie pojedynczo, tylko hurtowo?
alegorn
widac ze tabela ma 6 rekordow smile.gif
ale nie o to mi chodzilo.

to iz nie ma pozostalych rekordow - o niczym nie swiadczy tak naprawde, byc moze dodajac recznie - utracisz spojnosc danych..
spora czesc skryptow dba o to by nie zostawiac smieci w bazie danych, wiec mozliwe ze tak ma byc... ?

poza tym, nadal brak glebszych informacji.
odpowiadajac lapidarnie - da sie. tylko czy jest poco.. ?
andriu
znaczy sie powinno byc 8 rekordow ale 2 sa usuniete wiec jest 6,
dodanie tych brakujaych rekordow potrzebne mi sie do prawidlowego dzialania skryptu ponieważ te brakujace rekordy zostaly przypadkowo usuniete,
i ma to polaczenie z druga tabela:
skrypt uzywa dwoch tabel, w pierwszej sa wszystkie rekordy, w drugiej nie ma niektorych, musze uzupelnic brakujace rekordy w tej drugiej tabeli wzgledem tej pierwszej
tabela pierwsza
Kod
rekord 1
rekord 2
rekord 3
rekord 4
rekord 5
rekord 6

tabela druga
Kod
rekord 1
rekord 2
-
rekord 4
-
rekord 6

czyli poprostu musze dodac rekordy o nr id ktorych brakuje w drugiej tabeli ale sa one w pierwszej
znalazlem te temat Temat: Zapytanie SQL czyli w ten sposob wyszukam id tych rekordow ktorych brakuje w tabeli drugiej wzgledem tabeli piewszej
alegorn
taak, da sie i tak.

tak naprawde zbyt wiele zalezy od struktury tabel, i samych zapytan... a tych informacji juz brak.

w zasadzie moze byc tez dokladnie tak jak piszesz....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.