Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Menu gubi polskie znaki podczas oglądania w innych krajach
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
yetik
Witam,

nie za bardzo wiedziałem gdzie ten temat umieścić więc umieściłem tutaj...

Mam do zrobienia poprawkę, która polega na tym, że menu zrobione we flashu gubi polskie znaki podczas oglądnia w innych krajach, menu zczytywane jest z zewnętrznego pliku XML. Ale nie chodzi mi o rozwiązania flashowe bo z tym sobie poradzę, tylko może ktoś wie w jaki sposób mogę to sprawdzić ? Oczywiście mieszkając w Polsce i otwierając stronę dla mnie wszystko wygląda OK. Ale jak zrobić tak, żeby wejść na stronę aby przeglądarka myślała, że jestem z zagranicy i abym rzeczywiście zobaczył krzaczki w menu ? Jakaś zmiana proxy czy coś ? Orientuje się ktoś ?

Z góry dziękuję za pomoc
zegarek84
chodzi Ci o wyświetlenie polskich znaków?? - zastosuj, że uniwersalne kodowanie jakim jest utf-8 (unikode) i będziesz mógł gdziekolwiek wyświetlać też chińskie znaczki, teksty pisane cyrylicą itd...
yetik
no tak, dzieki za odpowiedź, ale muszę to poźniej jakoś sprawdzić. To tak jakbym pojechał np do Niemiec, włączył tam przeglądarkę, wszedł na stronę żeby sprawdzić czy kodowanie nadal się pierniczy, bo z regionu Polski jak sie wchodzi to jest OK. Tylko że ja nigdzie nie jadę, muszę to jakoś sprawdzić stąd:)
patryczakowy
Najprostszy pomysł smile.gif popros kogoś kto tam mieszka wystarczy poszukać w skype a na pewno znajdziesz kogoś kto zrobi ci printscrena i wyśle do Ciebie. A na poważnie poszukaj gdzieś na forum czytałem chyba o zmianie kraju właśnie po przez proxy artykuł tyczył się tego ze niektóre serwisy są zablokowane dla użytkowników z polski i w nim właśnie było opisane jak udawać że jest się z innego kraju

Znalazłem w necie :
http://www.nextmag.pl/index.php/artykul/ai...isy-internetowe
yetik
dzięki za artykuł, rzeczywiście zmieniłem proxy i łączyłem się przez jakieś zagraniczne serwery, ale... z każdego proxy z którego próbowałem się połączyć kodowanie wyglądało prawidłowo. Ciekawe czy klient coś ściemnia, czy rzeczywiście najlepiej poprosić kogoś z zagranicy tongue.gif
zegarek84
a masz ustawione wysyłanie kodowania w nagłówkach?? - czasami warto - w zasadzie zawsze warto winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.