yetik
2.10.2009, 07:28:14
Witam,
nie za bardzo wiedziałem gdzie ten temat umieścić więc umieściłem tutaj...
Mam do zrobienia poprawkę, która polega na tym, że menu zrobione we flashu gubi polskie znaki podczas oglądnia w innych krajach, menu zczytywane jest z zewnętrznego pliku XML. Ale nie chodzi mi o rozwiązania flashowe bo z tym sobie poradzę, tylko może ktoś wie w jaki sposób mogę to sprawdzić ? Oczywiście mieszkając w Polsce i otwierając stronę dla mnie wszystko wygląda OK. Ale jak zrobić tak, żeby wejść na stronę aby przeglądarka myślała, że jestem z zagranicy i abym rzeczywiście zobaczył krzaczki w menu ? Jakaś zmiana proxy czy coś ? Orientuje się ktoś ?
Z góry dziękuję za pomoc
zegarek84
2.10.2009, 08:31:15
chodzi Ci o wyświetlenie polskich znaków?? - zastosuj, że uniwersalne kodowanie jakim jest utf-8 (unikode) i będziesz mógł gdziekolwiek wyświetlać też chińskie znaczki, teksty pisane cyrylicą itd...
yetik
2.10.2009, 08:47:24
no tak, dzieki za odpowiedź, ale muszę to poźniej jakoś sprawdzić. To tak jakbym pojechał np do Niemiec, włączył tam przeglądarkę, wszedł na stronę żeby sprawdzić czy kodowanie nadal się pierniczy, bo z regionu Polski jak sie wchodzi to jest OK. Tylko że ja nigdzie nie jadę, muszę to jakoś sprawdzić stąd:)
patryczakowy
2.10.2009, 08:59:44
Najprostszy pomysł

popros kogoś kto tam mieszka wystarczy poszukać w skype a na pewno znajdziesz kogoś kto zrobi ci printscrena i wyśle do Ciebie. A na poważnie poszukaj gdzieś na forum czytałem chyba o zmianie kraju właśnie po przez proxy artykuł tyczył się tego ze niektóre serwisy są zablokowane dla użytkowników z polski i w nim właśnie było opisane jak udawać że jest się z innego kraju
Znalazłem w necie :
http://www.nextmag.pl/index.php/artykul/ai...isy-internetowe
yetik
2.10.2009, 09:47:09
dzięki za artykuł, rzeczywiście zmieniłem proxy i łączyłem się przez jakieś zagraniczne serwery, ale... z każdego proxy z którego próbowałem się połączyć kodowanie wyglądało prawidłowo. Ciekawe czy klient coś ściemnia, czy rzeczywiście najlepiej poprosić kogoś z zagranicy
zegarek84
2.10.2009, 09:52:14
a masz ustawione wysyłanie kodowania w nagłówkach?? - czasami warto - w zasadzie zawsze warto
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.