Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript] Rozdzielczość ekranu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
red9skull
Witam! Chciałbym się dowiedzieć jak w JavaScript pobrać informację o rozdzielczości ekranu użytkownika? I jeszcze jedno. Czy po napisaniu odpowiedniej instrukcji warunkowej, można według tego wybrać obrazek tła?

Np.
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. if(ekran == 144x900) {
  2. <style type="text/css">body {background-image: tapeta_1440x900.jpg;}</style>
  3. }
Wicepsik
  1. <script LANGUAGE="JavaScript">
  2. var szerokosc = screen.width;
  3. var wysokosc = screen.height;
  4. alert(szerokosc+"x"+wysokosc);
  5. </script>
red9skull
Mam teraz taki kod:
  1. <script language="JavaScript">
  2.  
  3. var szerokosc = screen.width;
  4. var wysokosc = screen.height;
  5. tlo = new Image(); tlo.src="szajs/gtaiv_bg_"+szerokosc+"x"+wysokosc+".jpg";
  6. document.getElementById('gtaiv_bg').background=tlo.src;
  7.  
  8. </script>

Czemu to nie działa?
Larges
Cytat
  1. tlo = new Image(); tlo.src="szajs/gtaiv_bg_"+szerokosc+"x"+wysokosc+".jpg";

Może dlatego że w jednej linijce są 2 zakonczenia linii ";" party.gif
red9skull
Dalej nic...
kamil4u
  1. <script language="JavaScript">
  2. var szerokosc = screen.width;
  3. var wysokosc = screen.height;
  4. document.getElementById('gtaiv_bg').syle.backgroundImage= 'url("'+"./szajs/gtaiv_bg_"+szerokosc+"x"+wysokosc+".jpg"+'")';
  5. </script>

red9skull
Niestety nie działa :/
kamil4u
Trochę samodzielności smile.gif - zrobiłem literówkę powinno być (...).style.backgroundImage = (...)

Sprawdź czy ścieżka do tła jest poprawna - ma byś poprawna względem pliku *.html
Wicepsik
Cytat(kamil4u @ 16.10.2009, 18:37:57 ) *
Trochę samodzielności smile.gif - zrobiłem literówkę powinno być (...).style.backgroundImage = (...)

Tak to jest jak się daje gotowce. Kopiuj -> wklej i jak nie działa to trzeba na forum napisać zamiast sprawdzić czy kod jest dobrze napsiany sciana.gif
red9skull
Cytat(kamil4u @ 16.10.2009, 18:37:57 ) *

Sprawdź czy ścieżka do tła jest poprawna - ma byś poprawna względem pliku *.html

Działa, dzięki =) Poprawiłem wszystkie błędy (ścieżka itp.) ale tego nie zauważyłem ;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.