Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne][MySQL][PHP]MobilePay.pl i Typ Xml, Jak zabezpieczyć skrypt.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
scorpion_1982
Witam Założyłem konto na MobilePay.pl, skorzystałem z typu xml by nie generować kodów recznie i zapisywać do sql, mam na stronie ustawione kilka numerów, powiedźmy że za 1 zł mam wejście do serwisu powiedzmy przez godzinę, jak to zabezpieczyć teraz by osoba mogła przebywać te godzinę na stronie questionmark.gif

Jeśli mobilepay przyśle mi numer na jaki dokonano płatnosci i powiedzmy jest to za 1 zł, wnioskując po numerze, to wpisuję do sesji że osoba ma dostęp do konta, tylko jak zabezpieczyć się by ta osoba po 1 godzinie miała zakaz do dalszego przebywania questionmark.gif.

Jak wy rozwiązujęcie takie sytuację.

Czy stworzyć bazę danych i tworzyć ciasteczko z jakimś wpisem i po numerze ciasteczka sprawdzać czy osoba ma jeszcze możliwość przebywania, jak rozwiązać taki problem.

Czy pozostaje mi funkcja Pack chociaż z niej bym wolał nie korzystać.

Dziękuję serdecznie za pomoc. 

jmail
baza danych i jeżeli logujesz użytkowników to:

- przypisujesz userowi czas i nie martwisz się - jak czas się skończy odbierasz dostęp

jeżeli nie logujesz użytkowników to:

- zapisujesz sesję i dane cistka w bazie i na tej podstawie robisz to samo co wcześniej
scorpion_1982
 Tzn. generuję sobie unikalny numer i zapisuję go do sesji, oczywiście mogę na podstawie jego wygenerować jakieś ciastko i zapisuję jakie ciastko pod jaki numer sessji należy do sql oraz jaki czas życia ciastka, kiedy został 1 raz zalogowany, tylko czy nie da się tego w łatwy sposób później obejść, np. przechwytywanie cookies lub podmiana sessji  questionmark.gif

Myślałem też za każdym razem spradzać poprostu na stronie mobilepay czy nadal klucz jest aktywny, ale to już 2 wywołania w jednym wiec troszkę nie bardzo.

Ma ktoś może lepszy pomysł ?

Dziękuję serdecznie za wszelką pomoc.

jmail
po pierwsze Twój unikalny numer nie musi być unikalny.

zainteresuj się tyi linkami:

http://pl2.php.net/manual/en/function.session-id.php
http://pl2.php.net/manual/en/book.pgsql.php
http://pl2.php.net/manual/en/book.mysql.php

i nie przechowuj przypadkiem id sesji w ciastku.

scorpion_1982
Korzystam z skryptu MobilePay tam generują sesje w ten sposób

1.  
  2.  
  3. $userId = $_SESSION ["userId"];
  4. if (! isset($userId)) {
  5. $_SESSION ["userId"] = $userId = uuid();
  6. }
  7.  
  8.  
  9. function uuid() {
  10.  
  11. return sprintf ( '%04x%04x-%04x-%04x-%04x-%04x%04x%04x', mt_rand ( 0, 0xffff ), mt_rand ( 0, 0xffff ), mt_rand ( 0, 0xffff ), mt_rand ( 0, 0x0fff ) | 0x4000, mt_rand ( 0, 0x3fff ) | 0x8000, mt_rand ( 0, 0xffff ), mt_rand ( 0, 0xffff ), mt_rand ( 0, 0xffff ) );
  12.  
  13.  
  14. }
  15.  
  16.  

Co sądzicie o tym, jest sens to przerabiać czy zostawić taką sesje ?

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.