Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: MySQL transakcje
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Thuunder
Witam,

Mam problem z transakcją, ponieważ jeśli wszystko jest ok to commit i rekord się dodaje. Gorzej jeśli coś się nie powiedzie i wykonuję rollback - wtedy autoincrement jakiegoś pola zwiększa mi się o 1, a nie tak jak powinien pozostać nieruszony.
Co z tym zrobić?
nospor
nawet jesli to prawda to w czym ci to przeszkadza?
Thuunder
Nie potrzebnie się zwiększają wartości i 'uciekają' idiki. Z drugiej strony bez sensu bo niby jest rollback i nie ma wprowadzać zmian a jednak to nie działa tak malinowo... niestety.
Dlatego pytam czy ktoś może się z tym spotkał i wie o czymś o czym ja nie wiem jak można by było to rozwiązać w prosty sposób.
nospor
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/inn...t-handling.html
Cytat
In all lock modes (0, 1, and 2), if a transaction that generated auto-increment values rolls back, those auto-increment values are “lost.” Once a value is generated for an auto-increment column, it cannot be rolled back, whether or not the “INSERT-like” statement is completed, and whether or not the containing transaction is rolled back. Such lost values are not reused. Thus, there may be gaps in the values stored in an AUTO_INCREMENT column of a table.

To kiepsko masz napisaną aplikacje ze tak czesto ci sie zdarzają rollbacki ze widzisz problem w tych dziurach winksmiley.jpg
Thuunder
hehe winksmiley.jpg
Jeszcze nie działa do końca, ale zauważyłem to i szukam rozwiązania na wypadek gdyby coś takiego się później pojawiło.
Dzięki poczytam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.