Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS] Różnica w wyświetlaniu fontów na stronie
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
czepson
Witam serdecznie,

proszę Was o pomoc w rozszyfrowaniu takiego zjawiska: problem z fontami na stronie.

Zaobserwowałem ten problem na stronie: Abduzeedo

Korzystam z PC z Windows Vista Business x64.

W przeglądarce Safari 4.0.3 strona wygląda świetnie, natomiast w Firefoxie 3.5, Operze 10.00 oraz IE 8 występuje problem grubych fontów.

Dziękuję smile.gif
t4keda
Windows 7 RC build 7227 32bit + FF3.5.3/Opera10/Chrome4/IE8
Mi wszystkie przeglądarki wyświetlają tę stronę tak jak u ciebie Safari (sam nie korzystam, nie mam, więc nie wiem).
Istnieje kilka rozwiązań na myśl:
1. nie masz czcionki w systemie - ale wtedy safari też by widziało grube, chyba że ma własny zbiór czcionek z którego korzysta
2. w CSS3 jest możliwość podpięcia czcionki z serwera
  1. @font-face {
  2. font-family: Discognate;
  3. src: url('layout/Discognate.ttf');
  4. }

ale wtedy FF3.5, by ci działał
3. coś ci się posypało?
czepson
Dzięki za zainteresowanie i za odpowiedź.

Wróciłem do domu i u mnie na domowym komputerze Windows Xp Pro + Opera 10.00 faktycznie jest wszystko w normie.

Widocznie w pracy mam coś zrypane. Ciekawe jaka może być tego przyczyna, tym bardziej, że to nie tylko strona www.abduzeedo.com jest tak dziwnie wyświetlana. Również np. www.apple.com "świruje".

W pracy mam strasznie dużo fontów zainstalowanych w systemie. Ciekawe czy to może być przyczyna? 

t4keda
Jak na mój prosty rozum to ilość zainstalowanych fontów, choćby bardzo bardzo duża nie powinna mieć znaczenia. Chyba, że faktycznie jakiś pliczek w łańcuszku zarządzania fontami się posypał i to jest ten problem.
czepson
Jutro coś pokombinuję. Jak znajdę rozwiązanie to się podzielę informacją smile.gif

Pozdrawiam P.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.