Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Warto korzystać z edytorów WYSIWYG?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
AboutMe
Witam,

Mam do zrobienia stronkę o bardzo skomplikowanym layoucie i tak pomyślałem żeby ułatwić sobie pracę i skorzystać z jakiegoś edytora wysiwyg. Pamiętam że kilka lat temu takie edytory generowały straszne ilości kodu, do tego kiepsko było ze zgodnością z różnymi przeglądarkami. Jak dzisiaj się sprawują takie edytory, warto z nich skorzystać?
Blame
Chcesz powiedzieć, że do tej pory używałeś notatnika? Człowieku, czy ty z marsa spadłeś? Edytory WYSIWYG są największym przyjacielem każdego programisty i służą one jedynie do kolorowania składni oraz do niewielkich podpowiedzi dot. danego języka, a ty pewnie używałeś FronPage'a który jak to ktoś kiedyś mądrze powiedział jest bardziej WYSIWTF. Odpowiedź więc brzmi: tak, warto. Od razu polecam ci Notepad++.
phpion
Cytat(AboutMe @ 30.10.2009, 15:38:55 ) *
Mam do zrobienia stronkę o bardzo skomplikowanym layoucie

Jak dla mnie to już na starcie wszelkie WYSIWYGi odpadają. Prosty szablon można jeszcze od biedy (!) wyklikać, ale bardziej zaawansowanego nie. Jeżeli człowiek będzie miał problem z poprawnym ogarnięciem projektu to co dopiero program.
ucho
@Blame: chyba nie zabardzo wiesz co to WYSIWYG tongue.gif

Co do tematu - warto jeśli chcesz oszczędzić czas i wiesz, że _nigdy_ nie będziesz musiał tego kodu ręcznie edytować. Poprawianie kodu, który jest pełen absolutnie pozycjonowanych warstw nie należy do przyjemności :/

Blame
@ucho:Masz rację, pomyliłem pojęcia, przepraszam za pomyłkę biggrin.gif
Czadus
ProntPage i inne tego typu narzędzia są dla mnie zbędne, najlepiej i najwygodniej prosty edytor o wspomnianej wyżej Notepad++.
potreb
Cytat(Czadus @ 30.10.2009, 18:53:53 ) *
ProntPage i inne tego typu narzędzia są dla mnie zbędne, najlepiej i najwygodniej prosty edytor o wspomnianej wyżej Notepad++.

Tak jak Czadus nic nie zastąpi ludzkiego umysłu, a oferty edytorów WYSIWYG są dla amatorów (bez obrazy).
Moja ocena oprogramowania w plusach:
(+++)
Pajączek 5 - Mnóstwo bajerów, podglądy itp., ale za bardzo przekombinowany, już widok menu bocznego odstrasza.
(+++++)
Dreamweaver CS 4 - Bardzo fajny edytor, najfajniejsza funkcja z jaką się spotkałem, że dołącza wszystkie pliki które są includowane w skrypcie, kolorowanie niezłe, podgląd i wiele innych.
(+++)
UltraEdit - Wersja testowa, jednak fajnie się na niej pracowało
(+++++)
Notepad++ - Ciekawy, bardzo intuicyjny, łatwa konfiguralność
(-----------)
Notatnik - bez komentarza
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.