Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z triggerem
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
karoldz
Cześć,
Mam problem z triggerem usuwającym polskie litery, spacje i zamienia ciąg na małe litery, jest to dla mnie bardzo dziwne zjawisko ponieważ działa do pewnego momentu nie wiem za działa z 100 razy i póżniej jedyne co robi to zmienia ciąg na małe litery. Spotkał się ktoś z tym będę wdzięczny za odpowiedz. Kod:

CREATE TRIGGER plurl BEFORE INSERT
ON artykul FOR EACH ROW
Begin
SET @a = replace(replace(replace(replace(replace(replace(replace(replace(replace(replace(
lower(new.nazwa),

'ą', 'a'), 'ś', 's'), 'ę', 'e'), 'ż', 'z'), 'ź', 'z'), 'ć', 'c'), 'ń', 'n'), 'ł', 'l'), 'ó', 'o'), ' ', '_');
set new.url = @a;
End;
someone.cool
jeżeli działa poprawnie w 90% przypadków, to podaj przykłady tych 10%. Pomoże to pomóc. Pokaż zapis który nie został zmieniony przez triga.
karoldz
No właśnie problem jest w tym że on wszystko konwertuje do pewnego momentu i po kilkunastu zapytaniach przestaje wogóle zmieniać nic pomimo tego że przed chwilą działał. Po zdropowaniu go i zcreatowaniu dziala wszystko od nowa do jakiegoś magicznego momentu kiedy przestaje i tylko zmiania wielkość liter.
zzeus
troszkę poza tematem ... nie lepiej byłoby to zrobić ponad bazą danych ?
karoldz
No właśnie chyba do tego dojdzie, bo już nie mam siły, albo ja jestem ślepy albo coś jest nie tak. Zmianiałem kodowania i nic zawsze to samo.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.