Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]kolejne id z bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
maxis88
mógłby mi ktoś powiedzieć w jaki sposób mogę pobrać z bazy danych kolejne id / rekord ( id w bazie nie są kompletne np 1,5,23 itd z racji tego że czasem dane są usuwane) przy posiadaniu aktualnego rekordu ?
konkretnie chodzi o system zdjęć ... z jednej strony przekazywana jest zmienna z konkretnym id po czym wg tego jest wyświetlane zdjęcie... jednak chciałbym zrobić linki typu " następne / poprzednie zdjęcie"a nie za bardzo widzę "szybki sposób" na rozwiązanie mojego problemu smile.gif więc liczę że może da sie dodać jakiś warunek do polecenia w mysql'u;]
darko
Dobrze byłoby wyciągnąć z bazy same idki zdjęć do jednej tablicy i problem z głowy: wyświetlenie następnego zdjęcia : 1) sprawdzamy czy jest następny indeks w tablicy idkiów, jeżeli tak, to wyciągamy go z tablicy i podpinamy do odpowiedniego linka do wyświetlenia następnego zdjecia, postępujemy analogicznie dla zdjęcia poprzedniego, ale spr. czy w tablicy idków jest element poprzedzający bieżący i jeśli tak to tworzymy link do wyświetlenia poprzedniego zdjęcia. I nie musimy dbać o wartości kluczy, wystarczy sformułować odpowiednie zapytanie wyciągające z bazy wszystkie idki.
kefirek
  1. $rekord=4;
  2. $nas = mysql_result(mysql_query("SELECT MIN(id) FROM tabela WHERE id>'$rekord'"),0);
  3. echo $nas;

Podobnie z poprzednim tyle ze dajesz MAX i < $rekord
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.