Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Windows/Unix a $_REQUEST
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lor
Pracuje nad pewnym projektem, który rozwijam lokalnie na swoim serwerze freebsd z zainstalowanym apachem. Zdarzyło mi się pojechać odwiedzić rodziców, zapakowałem prace na pendriva, na miejscu zainstalowałem na windowsie vertrigoserv i przystępuje do pracy. Z tym że... ten sam kod a nie działa.

Całość pracy realizuje przy pomocy frameworka Kohanaphp
Tworze w widoku formularz

1. echo '<table>
  2. <thead>
  3. <tr>
  4. <th scope="col">Nazwa firmy</th><th scope="col">Imię i nazwisko</th><th scope="col">Opłata</th><th scope="col">Nr boksu</th><th scope="col">Typ płatności</th><th scope="col">Nr faktury</th><th>usuń</th>
  5. </tr>';
  6.  
  7. foreach($klienci as $klient) {
  8.  
  9. echo '<tr>';
  10. echo form::open();
  11. echo '<td>'.$klient->firma.'</td>';
  12. echo '<td><a href="'.url::site('admin/klient/'.$klient->id).'">'.$klient->imie.' '.$klient->nazwisko.'</a></td>';
  13. echo '<td>'.form::dropdown('oplata', $selection_oplata, $klient->oplata, 'onchange="this.form.submit()"').'</td>';
  14. echo '<td>'
  15. .form::dropdown('box', $selection_box, $klient->box, 'onchange="this.form.submit()"');
  16. if($klient->box) {
  17. $box_nr = $klient->box.'_'. $klient->id;
  18. echo form::input('box_nr', $box_nr, form::attributes(array('disabled' => 'disabled', )));
  19. }
  20.  
  21. echo '</td>';
  22. echo '<td>'.form::dropdown('platnosc',$selection_platnosc, $klient->platnosc, 'onchange="this.form.submit()"').'</td>';
  23. echo '<td>'.form::input('faktura', $klient->faktura).'</td>';
  24. echo '<td><a href="'.url::site('admin/klient_usun/'.$klient->id).'">X</a></td>';
  25. echo form::hidden("klient_id",$klient->id);
  26. echo form::close();
  27. echo '</tr>';
  28.  
  29. }
  30.  
  31.  
  32. echo '</table>';
//Fragment kodu, paginacja i reszta wycięta
Po zmianie pewnych wartości formularz zostaje wysłany i w tym momencie wracamy do kontrolera

1. public function klienci() {
  2. if (!Simple_Auth::instance()->logged_in()) {
  3. $this->session->set("requested_url","/".url::current()); // this will redirect from the login page back to this page
  4. url::redirect('admin/login');
  5. }else{
  6. $this->db = Database::instance();
  7. if(isset($_REQUEST['klient_id'])) {
  8. //Tutaj chce wylądować, zaktualizować bazę itd
  9. }
  10.  
  11. }
  12. }
//Również fragment kodu

i teraz co zauważyłem, Freebsd oraz Debian z apachem wszystko pięknie hula, natomiast windows i vertrigo nie... zmienna $_REQUEST['klient_id'] jest pusta ale jak pobiorę tą samą wartość bezpośrednio z tablicy POST wszystko działa.
O co chodzi?
patryk9200
a sprawdzałeś konfigurację serwera? porównaj pliki PHP.ini serwerów i zobacz czym się różnią, może ta zmienna być zablokowana, albo windows musi mieć zmienioną konfigurację, a jaka wersja systemu?
lor
xp sp2.
Pierwszy raz spotkałem się z czymś takim. Gdzie konkretnie na windowsie takie cuda można konfigurować smile.gif
Jaka gałąź w rejestrze?
erix
Nie, raczej php.ini. Nie pamiętam teraz wartości, ale była jedna, która określała, w jakiej kolejności i czy w ogóle ma być tworzona zmienna $_REQUEST.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.