Tylko pytanie, jakiej funkcji użyć.
Mogę użyć: explode(); str_split(); oraz zbitkę str...();
Co najlepiej?
EDIT: z lekką ręką
<?php
$tekst = 'Usnęli wszyscy. Sędzia w jasełkach ukryte chłopięta. Biegła i panien nie pytaj: co porabiał? Każdy, gdzie podział się? szukać prawodawstwa w nią śrut cienki! Trzymano wprawdzie pękła jedna króluje postać, jak bawić się nie mógł. Jak mnie dziecko do dworu uprawne dobrze na stosach Moskali siekąc wrogów, a wszystko strwonił, na ziemię ojczystą której lat blisko dwadzieści i jąkał się z jutrzenką napotka się dziś nagodzi do woli nagadać nie przeczym, że był legijonistą przynosił kości stare na ziemię ojczystą której nigdy nie miała, założyła ręce ciągnął wzdłuż i na tym obrazem. Właśnie rzecz daléj w którym wszystko przepasane, jakby za nim psów gromada. Gracz szarak! skoro pobył mało przejmował zwyczaj, którym świecą gęste kutasy jak pożar na utrzymanie. Lecz wtenczas panowało takie oślepienie, Że ta prędka, zmieszana rozmowa w podróży. Była to mówiąc, że odbite od Rejenta, szczuplejszy i Asesor, puścił z Warszaw mam list, to mówiąc, że gotyckiej są rowni. Choć Sędzia spał. Więc rozwiązane widział swych domysłów tysiące kroków zamek na urząd wielkie polowanie. I włos u nas. Do zobaczenia! tak pan tak nas powrócisz cudem na.';
$tableWithText = explode(' ', $tekst);
$i = 0;
while($i <= 10){
if($i != 0)
print $tableWithText[$i];
if($i==10)
$i++;
}
?>