Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][MySQL][PHP] Wyświetlanie rekordów z bazy + znaczniki HTML
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
shtoc
Witam mam takie pytanie!!
Powiedzmy że ma stronę na jednej z podstron wyświetlane są rekordy z bazy.
Nie mam na razie żadnego formularza do dodawania ich. I wpisuje lub wklejam rekordy ręcznie bezpośrednio do bazy.
Co trzeba podać przy (chyba wypisywaniu tych rekordów na stronie) żeby np. zrobiony enter w bazie był też enterem na stronie a nie \r\n. questionmark.gif
skowron-line
manual manual manual
http://pl2.php.net/manual/en/function.nl2br.php
shtoc
Dodałem :
Kod
<p align="justify"><?php echo nl2br($body);?></p>

Efekt :
Do wykonania zrzutu bazy do pliku musimy połączyć się z ssh.\r\nNastępnie wpisujemy komendę :\r\nmysqldump -h -u -p > /home/plik.sql

Coś chyba jest nie tak :/
Blame
Funkcja nl2br zmienia wszystkie entery na znacznik <br> dzięki czemu html go interpretuje jako enter właśnie. W twoim przypadku zmienna $body to ciąg znaków, który przekazujesz do bazy(pobrany z formularza).
shtoc
To jam mam rozwiązać ten problem questionmark.gif
Blame
To zależy. Jeśli pobierasz dane z formularza. To przed wysłaniem do bazy przepuszczasz je przez nl2br. A jeśli wpisujesz je ręcznie to możesz przed wyświetleniem przypisać je do zmiennej i w tedy użyć tej funkcji.
shtoc
Cytat(Blame @ 19.11.2009, 18:50:46 ) *
A jeśli wpisujesz je ręcznie to możesz przed wyświetleniem przypisać je do zmiennej i w tedy użyć tej funkcji.

Kod
$body=mysql_escape_string($linia1['body']);
<?php echo nl2br("$body") ?>

To chyba robie tak jak piszesz questionmark.gif co jest źle questionmark.gif
thomson89
  1. $body=mysql_escape_string($linia1['body']);
  2. echo nl2br($body);

Ale zawsze możesz dać <br> w tym tekście...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.