Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Upload plików na serwer
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
metoda
Witam. Zwracam sie z prośbą o radę. Tworzę pewną aplikację internetową, opartą prawie całkowicie na PHP. Aby aplikacja mogła działać trzeba ją wrzucić na serwer. Chciałbym aby użytkownik mógł odpalić na swoim komputerze skrypt poprzez przeglądarkę, który bedzie w stanie zrobić upload wymaganych plików na serwer www. Wiadomo skrypt musi działać po stronie przeglądarki, a najlepiej jakby nie wymagał zainstalowanej na komputerze maszyny JAVA. W JavaScript da rade questionmark.gif Jakie są inne rozwiązania questionmark.gif Czy jest możliwość aby poprzez dany skrypt zmieniać na przykład uprawnienia do plików na serwerze questionmark.gif Od razu mówie że nie chodzi mi o jakiś klient FTP działający poprzez przeglądarkie. Chodzi mi o czysty upload plików (wyznaczonych poprzez skrypt, bez ingerencji użytkownika w wybór) na serwer, bez żadnego interfejsu graficznego. Z góry dzieki za odpowiedz.
Spawnm
poczytaj o php -> http://pl.php.net/manual/en/function.move-uploaded-file.php
+formularz w html
metoda
chyba mnie nie zrozumiałeś. ja wiem jak to zrobić w PHP, ale rzadko kto ma na swoim komputerze PHP. skrypt ma być wykonywany po stronie przeglądarki, a nie serwera. użytkownik ma uploadować pliki ze swojego komputera na serwer.
kufalo
Cytat
chyba mnie nie zrozumiałeś. ja wiem jak to zrobić w PHP, ale rzadko kto ma na swoim komputerze PHP. skrypt ma być wykonywany po stronie przeglądarki, a nie serwera. użytkownik ma uploadować pliki ze swojego komputera na serwer.

Hehe, dobre! A od kiedy to instaluje sie PHP po stronie klienta?
Jezeli chcesz jakis bardziej zaawansowany uploader uzyj Flasha lub Silverlighta.
metoda
no nie instaluje sie winksmiley.jpg dlatego pytam jak zrobić to po stronie przeglądarki questionmark.gif
kufalo
Po stronie przegladarki robi sie na kilka sposobow:
1) HTML + CSS + JS http://www.hedgerwow.com/360/dhtml/css-for...+technology.htm
2) Flash
3) Silverlight

Oczywiscie uzytkownik musi wskazac (zalaczyc) pliki. Innej drogi nie ma na grzebanie po dysku klienta.

PHP jest konieczne po stronie serwera do odebrania danych.
metoda
OK, rozumiem. Flash i SIlverlight odpada. Powiem dokładnie bo chyba do końca sie nie rozumiemy. Ma to wyglądać tak:

1. Użytkownik sciaga sobie moją aplikację na swój dysk.
2. Aby aplikacja działała musi zainstalować/skonfigurować ją na swoim koncie na jakims darmowym serwerze.
3. Aby ją zainstalować/skondigurować musi najpierw uploadować pliki z kodem zrodłowym aplikacji na serwer.
4. No i tutaj chciałbym mieć coś co wrzuci te pliki na serwer. Wymogiem jest to, że nie wszyscy potrafia zainstalować sobie
na komputerze klienta FTP i wrzucić pliki na serwer. Wiec jaka jest mozliwość programistyczna aby cos takiego zrobić,
i to działającego poprzez przegladarke www. Czyli uzytkownik otwiera sobie na swoim komputerze stronę HTML, podaje ewentualnie login host i hasło do serwera i uploaduje pliki. Ma to być tak jakby mini klient FTP działąjący na stronie HTML. Czy da rade to zrobić w JS questionmark.gif Czy może w Java questionmark.gif No i kolejna warunek jest taki, że w momencie uploadu plików, na serwerze jest pusto, czyli nie ma zadnego skryptu PHP do odbioru plików.
Meares
A zwykłego formularza nie możesz zrobić? Naprawdę musi to być coś innego niż HTML i PHP? Sam sobie utrudniasz.
kartofelek007
http://www.uploadify.com/
kufalo
To niech uzytkownik sobie nie sciaga Twojej aplikacji na dysk, tylko niech poda w formularzu dane ftp ....a PHP wysle Twoja aplikacje tam gdzie trzeba.
metoda
Cytat(kufalo @ 24.11.2009, 16:45:29 ) *
To niech uzytkownik sobie nie sciaga Twojej aplikacji na dysk, tylko niech poda w formularzu dane ftp ....a PHP wysle Twoja aplikacje tam gdzie trzeba.

smile.gif ciekawe rozwiązanie, ale nie wchodzi w grę sad.gif
kufalo
Zatem niech sciagnie - jak wolisz.
Potem niech zalaczy plik do formularza, poda dane ftpa.... to sie z powtorem uploaduje na serwer i PHP zrobi co trzeba.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.