Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS] kod po IE
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
bjera
Witam
Mam pytanie odnośnie CSS.
Jak wiadomo Firefox/Opera i inne dobre przeglądarki dobrze obsługują CSS'a, w przeciwieństwie do IE. Zrobiłem stronkę pod FF, teraz otwieram stronę w IE i klapa... Mam świadomość, że są jeszcze ludzie korzystający z IE wiec wypadało by to poprawić... i teraz pytanie: Pisać kod CSS tak aby dział zarówno dla FF i IE, czy może napisać nowy arkusz CSS działający z IE, i za pomocą np. php dołączać arkusze pod konkretna przegladarkę? Jak to się robi w praktyce?
ShadowD
Moje zdanie jest dość proste, dokąd się da wytrzymać z IE standardami na 0 błędów pisze w jeden kod css. W większości przypadków IE da się naprowadzić na dobrą drogę. Następnym elementem są hacki pod IE np małe plik js (zapomniałem jak fachowo się nazywają). Jeśli strona ma bardzo rozbudowaną grafikę dodaję pod głównym stylem kolejny w komentarzach warunkowych dla IE.

Jak piszesz stronę od zera możesz od początku przeglądać stronę pod IE i na bieżąco poprawiać błędy, z doświadczenia wiem że metoda zrób i popraw nie zdaje egzaminu - małe zmiany poprawiające kod w jednym miejscu psują go w dwóch kolejnych,a trzymanie się standardów też daje korzyści poprawiające kilka błędów w IE. ;]
Abaddor
Rób jak my wszyscy:D

Dwa pliki CSS, dla IE i dla Geckopodobnych(FF, OPERA). I poprzez jakiś skrypt JS, a najlepiej PHP wykrywasz jaka przeglądarka i dajesz odpowiedni plik .css .
To jest chyba najbardziej bezstresowe rozwiązanie. Na jednym CSS nie ma co robić. Krew cie zaleje.

Pozdrawiam.
Daiquiri
Cytat(Abaddor @ 3.12.2009, 20:23:25 ) *
Dwa pliki CSS, dla IE i dla Geckopodobnych(FF, OPERA). I poprzez jakiś skrypt JS, a najlepiej PHP wykrywasz jaka przeglądarka i dajesz odpowiedni plik .css .
To jest chyba najbardziej bezstresowe rozwiązanie. Na jednym CSS nie ma co robić. Krew cie zaleje.
Nie zgadzam się z Tobą, przynajmniej nie do końca. W większości przypadków udało mi się "uniknąć" podwójnego ostylowania stron. Przeglądarki inaczej interpretują konkretne elementy i tylko tutaj (zazwyczaj) wystarczy zastosować drobną poprawkę na IE. Przykładowo podpiąć zmianę parametrów do tych konkretnych elementów w dodatkowym style.css dla IE. Wolę to, niż najpierw wykrywać jakiej przeglądarki użytkownik używa, żeby dopiero podpiąć styl, który w 99% może być identyczny z tym drugim dla "normalnych" przeglądarek (zwłaszcza od kiedy IE znacznie poprawiło się pod względem poprawnej interpretacji styli css).
Abaddor
Wszystko zależy od rozmachu strony. I w sumie umiejętności.
Ja w css obcykany nie jestem do końca. Ot umiem pociąć Laya i zrobić dla niego CSS. Ale łatwiej mi zrobić osobno dla FF i osobno dla IE.

Racja. Wszystko zależy od tego kto pisze:D Byle było dobrze, prawda? hehe.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.