mam listę, która wyświetla wiadomości. Mój problem polega na tym, że gdy kliknę Usuń na jedną z wiadomości, czyli uruchamia się del_message(id) w js, wiadomość nie jest usuwana od razu i muszę czekać aż minie te 15 sekund, co które uruchamia się funkcja pobierająca wiadomości get_data(). Jak zrobić aby nie czekać do tego uruchomienia, tylko od razu wyświetlić wiadomości z uwzględnieniem usunięcia wybranej wiadomości ?
mam taki kod js:
var object = false; if (window.XMLHttpRequest) object = new XMLHttpRequest(); else if (window.ActiveXObject) object = new ActiveXObject("Microsoft.XMLHTTP"); function get_data() { if (object.readyState==4 || object.readyState==0) { var obj = document.getElementById("shoutbox-bg"); object.open("GET", 'views/lista_ajax.php'); object.onreadystatechange = function() { if (object.readyState == 4 && object.status == 200) obj.innerHTML = object.responseText; } object.send(null); } } function ref_function() { get_data(); setTimeout("ref_function()", 15000); } function del_message(id) { if (object.readyState==4 || object.readyState==0) { object.open('GET', 'usun.php?usun=' + id); object.send(null); get_data(); } }
oraz taki php:
{ echo '<a href="usun.php?usun='.$r['id'].'" onclick="del_message('.$r['id'].'); return false;">Usuń</a>'; }
dodatkowo na stronie mam inicjację funkcji:
<script type="text/javascript"> ref_function(); </script>