Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak zbudować dobre relacje tabel?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
acainoks
Nie jestem jak widać super dobry w MySQL i stąd też pytanie. Od pewnego czasu tworzę grę strategiczną i nie wiem jak dobrze zbudować tabele do surowców. Muszą być tam umieszczone takie opcje jak

1. "rodzaj", "ilość", "pojemność_magazynu", "data_aktualizacji", "wzrost_na_Jednostkę_czasu", "id_user","id_city"

Surowców jest 5. Osobiście mam 2 pomysły
1. Utworzyć 5 tabel gdzie będzie osobny surowiec z wyżej wymienionymi kolumnami.
2. Utworzyć 2 lub więcej tabel gdzie w pierwszej będą wszystkie surowce z ich pojemnością magazynu, w drugiej np. data_aktualizacji i wzrost.

nie wiem jaki sposób jest korzystniejszy dla bazy. Chciałbym usłyszeć Wasze zdanie na ten temat pozdrawiam
Mchl
A który sposób wydaje Ci się sensowniejszy? Który jest łatwiejszy w rozbudowie (np gdybyś chciał dodać nowy surowiec?)

A jak podasz więcej szczegółów to się może okazać, że jest jeszcze jakiś lepszy sposób winksmiley.jpg
acainoks
Sensowniejszy wydaje mi się pierwszy i narazie na takim pracuje. Nowy surowiec także łatwiej dodać w pierwszy sposobie tylko gdy dochodzi do załadowania danych z bazy jest większa ilość zapytań no i w końcu jest więcej tabel
Mchl
Czy łatwiej dodać nową tabelę (pamiętaj że to wymaga uwzględnienia tegow kodzie aplikacji) czy nowe wiersze do istniejących tabel?

Czytałeś już o normalizacji danych?
acainoks
Ilość surowców będzie równa 5. W pierwszym pomyśle użytkownik tworzyłby 5 nowych wierszy w 5 tabelach do każdego miasta.

O normalizacji zaraz poczytam. Dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.