Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tabele "w użyciu"
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
phpguest
Witam,
od kilku dni borykam się z niezwykle drażliwym problemem. Kilka tabel w mojej bazie co kilka godzin dostaje status "w użyciu", co skutkuje w wysypaniu się zapytań i zaprzestaniem prawidłowego funkcjonowania serwisu. Standardową metodą na tę zagwozdkę jest użycie repair table (naprawa tabeli). Wszystko byłoby w porządku, gdyby po naprawie problem znikł, lecz status "w użyciu" powraca bardzo często. Czy orientuje się ktoś może, co może być tego przyczyną i /lub jak temu zaradzić?
ucho
Jaki system? Tabele MyIsam czy innoDB? Masz możliwość sprawdzenia czy to nie wina sprzętu(ram, dysk) ?
Mchl
SHOW PROCESSLIST i zobacz co ich używa.
phpguest
Cytat(ucho @ 16.02.2010, 19:26:20 ) *
Jaki system? Tabele MyIsam czy innoDB? Masz możliwość sprawdzenia czy to nie wina sprzętu(ram, dysk) ?

MyISAM na Debianie, niestety nie mam możliwości sprawdzenia sprzętu. jedynie reboot, ale wolę tego nie robić, bo jeszcze coś nie wstanie... winksmiley.jpg
Cytat(Mchl @ 16.02.2010, 20:58:50 ) *

o dziwo od rana, kiedy zrobiłem FLUSH-a wszystko jest (jeszcze) w porządku. przy powtórnej akcji sprawdzę SHOW PROCESSLIST

Niestety problem dziś rano powrócił..
Cytat(Mchl @ 16.02.2010, 20:58:50 ) *

Wykonałem polecenie:

czy to sprawka usera t3 na bazie dbt3? Jak można sprawdzić źródło powstania tego uśpionego procesu?
Mchl
No jak komuś połączenie wisi prawie 6h, to raczej nieciekawie... A jak sprawdzić... wiesz chyba co to za baza i jaka aplikacja się z nią łączy?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.