Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML] Obramowanie tabel - problem z IE.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
xx88zg
Witam,
szukałem w necie coś na ten temat ale nie znalazłem rozwiązania dla swojego przypadku, zapewne problem jest banalny ale cóż nie mogę sobie z nim poradzić.

Chodzi o to że ma zdefiniowany wiersz który ma wysokość 34px i dodałem mu obramowanie za pomocą style="border:1px solid #b2b2b2; background-color:#448bbf;" i teraz Firefox i Opera wyświetlają to tak jak trzeba - wysokość jest równa 34px a IE ma z tym problem i dodaje mi po 1 px na górze i dole więc w sumie wiersz ma wysokość 36px - nie wiem jak mam to zrobić aby w IE też było 34.

1. <table width="764" align="center" cellpadding="0" cellspacing="0" border="0">
  2. <tr>
  3. <td width="100%" height="32" style="border:1px solid #b2b2b2; background-color:#448bbf;">
  4. <a class="menu" href="">Strona Główna</a>
  5. <a class="menu" href="">O Firmie</a>
  6. <a class="menu" href="">Finansowanie</a>
  7. <a class="menu" href="">Partnerzy</a>
  8. <a class="menu" href="">Kontakt</a>
  9. </td>
  10. </tr>
  11. <tr><td></<td></tr></table

Będę bardzo wdzięczny za wskazówki do rozwiązania tego problemu.

Pozdrawiam
strife
Hej,

Najszybsze rozwiązanie to chyba użycie jakiegoś hacka pod IE (fuj!)

1. <table width="764" align="center" cellpadding="0" cellspacing="0" border="0">
  2. <tr>
  3. <td width="100%" style="height: 32px; _height: 34px; border:1px solid #b2b2b2; background-color:#448bbf;">
  4. <a class="menu" href="">Strona Główna</a>
  5. <a class="menu" href="">O Firmie</a>
  6. <a class="menu" href="">Finansowanie</a>
  7. <a class="menu" href="">Partnerzy</a>
  8. <a class="menu" href="">Kontakt</a>
  9. </td>
  10. </tr>
  11. <tr><td></<td></tr></table>

Spróbuj tak, w cssie wartości poprzedzone "_", są widoczny tylko dla IE. Tu masz więcej hacków: http://mynthon.net/articles/css/szybkie_hacki
xx88zg
To możne jest rozwiązanie, ale ja mam jeszcze kilkadziesiąt innych tabel na stronie i każda ma inną wysokość - przy tym rozwiązaniu musiał bym stworzyć do każdej tabeli styl, a jak ktoś jeszcze doda inna w CMS to mu tego nie obsłuży.

Zastanawiam się czy w PHP nie pobrać typu przeglądarki i od tego uzależnić wysokości wiersza czy tabeli.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.