Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Jak wysłać do bazy zawartość tablicy?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
red9skull
  1. $links = $content[1];
  2. $add_movie = mysql_query("INSERT INTO filmy (adres, content) VALUES ('$new_link', '$links')");

Powyższy kod wysyła do bazy "array" - jak wysłać do bazy zawartość tablicy?
MateuszS
Musisz to rozdzielic jakos przecinkami (te elementy tablicy), tak zeby potem moc latwo znowu z nich sleic tablice, (choc w sumie zalezy co chcesz zrobic)
red9skull
$content to tablica, która zawiera inne tablice. Ja potrzebuję $content[1] - w grę nie wchodzi nic w stylu $content[1][0] itd, ponieważ dane są dynamiczne i ilość drugiego indeksu jest nieznana. A ja chciałbym przesłać wszystkie wartości z tablicy $content[1].
Blame
Tak jak napisał mój imiennik to zależy co chcesz zrobić. Jeśli chcesz żeby cała tablica zapisała się do jednego rekordu to możesz zrobić implode. W przeciwnym wypadku będziesz musiał dodawać rekordy w pętli foreach albo for.
MateuszS
wyprintuj tablice i wklej wynik

1. print_r($content);

rozw. sprowadza sie do wlepienia kilku rekordow do jednej tabeli/stworzenia nowej tabeli na to/rozbicie tablicy
batman
  1. $links = serialize($content[1]);
  2. $add_movie = mysql_query("INSERT INTO filmy (adres, content) VALUES ('" . $new_link . "', '" . mysql_real_escape_string($links) . "')");
red9skull
Zrobiłem jak napisał Blame, ale mam jeszcze jedno pytanie:
Co teraz zrobić, jeśli po pobraniu z bazy tej tablicy, znowu mieć wszystko w tablicy? haha.gif
thek
Jeśli użyłeś implode, to chyba logiczne, że musisz użyć explode winksmiley.jpg
gothye
a o serialize i unserialize słyszeliście snitch.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.