Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: z-indexy warstw
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
joytec
Czesc.

Mam pytanie odnosnie kolejnosci warstw warstw.
  1. <div id="czerwony" style="position:relative;height:100px;width:50px;overflow:auto;z-index:1;background-color:red;">
  2. <div id="zielony" style="position:absolute; top:0; left: 0; width:100px; height:200px; z-index:2;background-color:green;">test2</div>
  3. </div>

jesli nadam teraz divovi wewnetrznemu(zilonemu) top: 300px i left:300px nie widze go poza czerwonym zewnetrznym divem. Zalezy mi na wlasnie takim ukladzie divov

1. <div id="czerwony" style="position:relative;height:100px;width:50px;overflow:auto;z-index:1;background-color:red;">
  2. <div id="zielony" style="position:absolute; top:300px; left:300px; width:100px; height:200px;z-index:2;background-color:green;">test2</div>
  3. </div>

Czy mozna nadac tak porytety aby zielony div byl widoczny poza czerwonym

Moglbym prosic o jakies sugestie
erix
Im większy z-index, tym "bliżej Ciebie" jest warstwa. winksmiley.jpg
joytec
nadawalem wewnetrzej wartwie trzy cyfrowy index smile.gif i dalej jej nie widze. czy wewnetrzej warstwie mozna nadac wiekszy -index od zewnetrzej no zeby bylo ja widac oczywiscie po pozycjonowaniu
zegarek84
eh - temat nie rozwiązany - choć stary to odpowiem gdyż komuś może się przydać...

zły temat gdyż tu nie chodziło Ci o z-index - no ale skąd mogłeś wiedzieć winksmiley.jpg

dokładniej to wywal deklarację overflow w pierwszym lub daj visible.
Tutaj masz to co chciałeś bez z-index (a i co do z-index rzucę słówko - z nim jest jak z pozycjonowaniem, tzn. z-index jest względem "wy pozycjonowanego" przez z-index rodzica):
  1. <div id="czerwony" style="position:relative;height:100px;width:50px;background-color:red;overflow:visible;">
  2. <div id="zielony" style="position:absolute; top:300px; left:300px; width:100px; height:200px;background-color:green;">test2</div>
  3. </div>
  4. </body>
  5. </html>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.