Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [AJAX][JavaScript] Podpowiedzi w formularzu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kkuubbaa88
witam

chcialbym zrobic wyszukiwarke, która bedzie obsługiwała podpowiedzi polskich miast. Przeglądałem internecik i natknalem sie tego typu rozwiazania, ale niestety nie wiem jak to dokladnie dziala, a mianowicie.

chcialbym, aby po wpisywaniu pierwszych liter pokazywały się podpowiedzi polskich miast, ewentualnie po wpisaniu kodu pocztowego odszyfrowac jakie to miasto. i teraz mam pytanie, w jaki sposob skrypt dziala ? a dokladnie skad sa pobierane te wartosci tych miast i kodow ? czy moze dziala to na zasadzie, ze jakis biedak musial zakodowac wszystkie kody i miasta na stronie i teraz sobie obsluguja swoja baze ?
thek
To o czym mówisz to autosuggest AJAXowy i tak, musi mieć taką bazę by z niej to odczytywać. Na szczęście bazy kodów pocztowych i miast są udostępniane na stronach GUS i mozna je stamtąd pobrać.
kkuubbaa88
a gdzie na stronie gus to jest ? ewentualnie jakis przyklad gdzie jest pokazane jak to dziala ? skad jest pobierane ? abym mogl sobie sam to zrobic smile.gif
thek
Na głównej stronie GUS masz bazy danych po lewej stronie. Ciebie interesuje TERYT Konkretnie masz tę stronę i wybierz o co Ci chodzi konkretniej :0
http://www.stat.gov.pl/broker/access/prefi...stPreFiles.jspa
Ciebie tutaj interesuje SIMC i WMRODZ, ale możesz to uzupełnić także o pozostałe i masz full wypas bazę razem z ulicami i pelniuteńkim podziałem administracyjnym. Oczywiście format XML, który musisz sobie albo obsłuzyć w locie, albo zrobić konwerter do bazy danych.
kkuubbaa88
a czy google maps (api) jest mi cos takiego zrobic ? tzn, bede tez chcial dodac google maps do tej wyszukiwarki i teraz pytanie,

czy mozna podpiac pod formularz i jego pola podpowiedzi z google maps, ktore jednoczesnie bedzie zaznaczac pozycje na mapie ? czy trzeba najpierw samemu pobras z GUS do swojej bazy, a potem zmieniac pozycje w google maps ?

jeszcze mam osobne pytanie co do tych plikow z miastami w xml. jak bedzie lepiej/szybciej to obslugiwac ? pobierajac dane wartosci z pliku xml (ktory ma 30MB) czy moze przerobic to na baze MySql (około 110 000 wierszy z 4-5 kolumnami) ?

może ktos powiedziec, ktore z tych dwóch opcji będzie bardziej wydajne/szybsze ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.