crazy191
22.03.2010, 15:05:11
witam.
Chodzi mi o to żeby pociąć ten gradient na małe kawałki ale żeby jego wysokość zwiększała się w zależności od tekstu.
Pociąłem pionowo ale wtedy wysokość się nie zwiększa ...
Verex
22.03.2010, 15:10:19
Heh, mam właśnie identyczny problem...
erix
22.03.2010, 15:41:53
Coś takiego można co najwyżej osiągnąć wrzucając w IMG i skryptem zwiększając wysokość.
W CSS jest tylko możliwość powielenia, nie rozciągania.
starach
23.03.2010, 06:01:16
A da się to jakoś zrobić żeby nie trzeba było wykorzystywać skryptów w celu rozciągnięcia wysokości?
Mam trój-segmentowy layout ( tło całej strony ) na szerokość rozciągnę bez problemu korzystając z width:100%;, ale środkowy segment odpowiada za treść strony która może go powiększać. Czy jest jakaś możliwość żeby IMG rozciągał się razem z treścią bez wykorzystania skryptów, lub inna metoda na zaimplementowanie czegoś takiego?
zegarek84
23.03.2010, 10:42:21
tak - jest - dla bloku z treścią nadajesz jakiekolwiek pozycjonowanie (skoro nic nie chcesz zmieniać to relative bez przesunięć), potem wewnątrz dajesz obrazek i pozycjonujesz go absolutnie - jako, że blok z treścią jest pozycjonowany a obrazek wewnątrz to już wzgledem tego bloku pozycjonujesz... jeśli obrazek jest jako pierwszy w treści to pozycjonować go nie musisz (oprucz position:absolute), jeśli jest gdzie indziej to dajesz left:0px; top:0px; i obrazek rozciągasz na całość - czyli wysokość i szerokość 100%... jeśli on jest pierwszy w treści to nie musisz ustawiać z-index gdyż treść będąca druga będzie miała jakby wyższy automatycznie i będzie nad obrazkiem widoczna - jeśli to inaczej poustawiasz to jeszcze z z-index będziesz musiał się pobawić jeśli np. w tym bloku obrazek będzie jako ostatni...
oczywiście możesz też za pomocą odpowiednich bloków i wewnątrz obrazki czy inne tam - idea jest taka sama...
sorki ale jakoś nie umiem przejrzyście tłumaczyć ;p ^^
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.