kpx1304
7.04.2010, 18:32:53
Witam, chciałbym sie dowiedzieć, jakie znacie sposoby na ograniczenie, zmniejszenie transferu danych strony www ...
ponieważ chciałbym skorzystać z kilku waszych rad ;] ... gdyż nie chce wydawać dodatkowych pieniędzy na transfer danych. dziękuje za każda pomoc, pozdrawiam
Napisz co wysyłasz ze strony. Grafikę, filmy, teksty? Wszystko zależy...
kpx1304
7.04.2010, 18:43:08
tak ogólnie , jakieś skrypty , kody itd.
głównie strona - obrazy, teksty, formularze ...
co do obrazów, chodzi przede wszystkim o format ... np. png , gif oraz jpg ...
ale chciałbym wiedzieć coś więcej na temat ograniczania transferu ..
Czyli bardzo ogólnie. Może to być np. użycie kompresji gZip. Zastosowanie jakichś narzędzi typu minify do wszystkich javascriptów czy CSSów.
PS. A co rozumiesz pod pojęciem "ograniczania transferu"? To samo co jego zmniejszanie, czy może coś innego?
kpx1304
7.04.2010, 18:54:21
troche mi "zżera" strona tego transferu , chciałbym aby to ograniczyć ... aby zuzycie było mniejsze...
No to chyba tak, jak już napisałem najwięcej zyskasz na odpowiedniej kompresji grafik, zminimalizowaniu objętości javascriptów i ew. włączeniu i użyciu gzipa na serwerze. Javascript dołączaj dynamicznie - jeśli nie jest używany na którejś stronie nie ma prawa znaleźć się w sekcji HEAD. No i grafik używaj tak, aby się jak najczęściej powtarzały w różnych miejscach strony. Wtedy przeglądarki z włączonym cache (czyli domyślnie) będą je ściągały tylko raz.
gothye
7.04.2010, 19:02:35
ja stosowałem HTB/HFSC per IP uzytkownika do ograniczenia pasma wysyłania z serwera do użytkownika ,jest to bardzo dobre i skuteczne rozwiązanie ,ale to możesz wykonać na serwerze z linux'em (dedyku)
Agape
8.04.2010, 08:52:56
ogolnie, jak strona nie jest bardzo dynamiczna to cachuj wszystko! Poczytaj o mod_expired i sprawdz czy masz to na swoim serwerze. Niektore przegladarki moga ignorowac naglowki expire ale mysle ze wszystkiego trzeba probowac
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.