Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kontekst obiektu w obsłudze zdarzenia
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
zenon13
Mam taką sytuację
Kod
A=function(){
    this.mA=false;
    .
    .

d.onclick=onM;//d to DIV
    function onM(e){
        .
        .
        if(this.mA) doSth();//gdzieś na zewnątrz
    }
}

teraz np. tak
var obA=new A();
obA.mA=true;
i klikam
Kliknięcie Diva nie wywoła funkcji doSth(); ponieważ this zawiera obiekt HTMLDivElement a nie kontekst obiektu klasy A. Macie jakieś sugestie jak dostać się do kontekstu swojego obiektu z wnętrza obsługi zdarzenia?
Szperając w sieci znalazłem możliwe rozwiązanie a mianowicie tu . Problem w tym, że opisywany przez autora Button to element HTML a więc taki, który posiada obsługę np. onclick a moja klasa nie. Należało by więc stworzyć klasę A w oparciu o klasę HTML a najlepiej DIV ale jak one się nazywają bo próba z HTMLDivElement nie powiodła się. Ewentualnie jakieś inne sugestie?
vokiel
Proponuję poczytać o this na blogu ferrante
zegarek84
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. A=function(){
  2. this.mA=false;
  3. //
  4. //
  5. var WewnetrznyThis=this; /* var that=this; */
  6. d.onclick=onM;//d to DIV
  7. function onM(e){
  8. //
  9. //
  10. if(WewnetrznyThis.mA) doSth();//gdzieś na zewnątrz -> a czemu nie wewnątrz ;p?? - możesz to zhermetyzować i w jakiejś metodzie przekazywać uchwyt do elementu wtedy klasa będzie bardziej uniwersalna ;p (mam na myśli z tym elementem)
  11. }
  12. }
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
zenon13
Wielkie dzięki - to działa choć niestety nie bardzo rozumiem dlaczego ale świeży jestem w programowaniu obiektowym przy pomocy javascript.
Trochę się jeszcze muszę podszkolić.
Jeszcze raz wielkie dzięki.
zegarek84
Cytat(zenon13 @ 14.04.2010, 20:44:12 ) *
Wielkie dzięki - to działa choć niestety nie bardzo rozumiem dlaczego ale świeży jestem w programowaniu obiektowym przy pomocy javascript.

Ja dałem "gotowca" [nie gotowca a przykład rozwiązania problemu]. W polskiej sieci mało jest dobrych artykułów, ale akurat link co podał @vokiel też omawia ten problem z this (ale jak jesteś w tej tematyce początkujący nie koniecznie za pierwszym razem to zrozumiesz - przeczytaj to - w sumie jemu też należy się "pomógł")... a i w tamtym linku w komentarzu podałem link do tego forum gdzie masz przykład hermetyzacji i z pewnych powodów do funkcji setTimeout this musiało być zastąpione... i dalej jeśli chcesz to zrozumieć to w google szukaj artykułów pod hasłami "oop javascript" (angielskie są dobre - polskie w pierwszych wynikach nie najlepsze - ale też są)... i jeśli rozumiesz trochu dokumentację po angielsku to daję jeden dobry link:
Douglas Crockford's Javascript - są tam też filmy instruktażowe - dobre materiały ale bez podstaw winksmiley.jpg
zenon13
Trochę (kilka razy musiałem przeczytać- może słaby dzień) to zajęło ale zajarzyłem. Dla zainteresowanych http://www.crockford.com/javascript/private.html
Naprawiam też niedopatrzenie i daję "pomógł" dla @vokiel.

Jeszce raz dzięki
vokiel
Jeszcze warte przejrzenia http://blog.koszulinski.pl/kategoria/javascript/, warto zapoznać się ze specyficznymi aspektami javascript.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.