Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]Kodowanie w NetBeans
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Demoneos
Tworząc projekt w NetBeans ustawiłem dla niego kodowanie znaków UTF-8. Czy istnieje możliwość aby zmienić niektórym plikom w tym projekcie kodowanie znaków na inne?
blooregard
Niestety, nie ma takiej możliwości, przynajmniej mnie nic o niej nie wiadomo.
NetBeans ustawia kodowanie dla całego projektu, jeśli wykryje plik zawierający znaki kodowane w innych charsetach, zgłasza błąd i często nie pozwala ich nawet zapisać.
Demoneos
W takim razie, ponieważ NetBeans ustawił kodowanie znaków we wszystkich plikach w projekcie na UTF-8, czy istnieje jakiś sposób żeby w części tych plików zmienić kodowanie na ISO-8859-2? Czy to narzędzie:
http://www.gzegzolka.com/?m=info
sobie z tym poradzi?
wookieb
Gżegżółka powinna dać radę. Ked2 również.
blooregard
Zmiana kodowania zewnętrznym programem nie stanowi problemu oczywiście, ale miałem potem kłopot, by taki plik zapisać po edycji z poziomu NetBeansa.
Demoneos
^^ No właśnie sadsmiley02.gif

Lepszym rozwiązaniem byłoby może użycie biblioteki libiconv?
Np.
Kod
echo iconv('UTF-8', 'ISO-8859-2', 'tekst do konwersji');

wookieb
Teoretycznie tak, ale za każdym razem gdy chcesz użyć pliku na serwerze będziesz go konwertować? Już lepiej edytować je tylko w kedzie i problem z głowy.
adgad
Witam, to chyba najodpowiedniejszy temat do mojego problemu.
Mianowicie, mam zainstalowany Netbeans w wersji 7.1, ale od zawsze jak pamiętam mam kłopot z kodowaniem. Mimo że tworzę projekt i tam zaznaczam-właściwie jest domyślnie zaznaczone-UTF-8 to czasem zamiast polskich liter mam krzaczki. Dzieje się to wtedy gdzy nie określę kodowanie dla dokumentu. Mając taki plik:
  1. <?php
  2.  
  3. ...
  4.  
  5. ?>
  6.  
  7. <table>
  8.  
  9. <tr>
  10.  
  11. <td>ID</td>
  12.  
  13. <td>Dzień</td>
  14.  
  15. <td>Tydzień</td>
  16.  
  17. ...

Wyświetla mi tekst jako:
Kod
Dzień  Tydzień

Ale co dziwne, netbeans "czasem"-nie wiem czemu nie zawsze i od czego to zależy-tworzy mi pewien znak na początku dokumentu, screen dałem tu- bo nie mogłem go wkleić bezpośrednio z netbeansa. Moje pytanie zatem brzmi czemu tak się dzieje, czemu mam taki dziwny znak?
Widzę póki co brak odzewu. Często przeglądam forum i wiem że jest grupa osób które poleca netbeans bo go używa, jak u Was wygląda to kodowanie? Czy wszędzie dajecie w dokumencie znaczniki meta? Bo używałem też niegdyś, a ostatnio prawie wcale, program geany, tam nie muszę nic ustawiać, jak jest dokument kodowany w utf-8 to nie trzeba dawać nic więcej - znaczników meta. Netbeans jest świetny, ale przez to kodowanie czasem problematyczny, muszę tworzyć plik w geany by nie było krzaków.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.