Witam, to chyba najodpowiedniejszy temat do mojego problemu.
Mianowicie, mam zainstalowany Netbeans w wersji 7.1, ale od zawsze jak pamiętam mam kłopot z kodowaniem. Mimo że tworzę projekt i tam zaznaczam-właściwie jest domyślnie zaznaczone-UTF-8 to czasem zamiast polskich liter mam krzaczki. Dzieje się to wtedy gdzy nie określę kodowanie dla dokumentu. Mając taki plik:
<?php
...
?>
<table>
<tr>
<td>ID</td>
<td>Dzień</td>
<td>Tydzień</td>
...
Wyświetla mi tekst jako:
Kod
DzieĹ TydzieĹ
Ale co dziwne, netbeans "czasem"-nie wiem czemu nie zawsze i od czego to zależy-tworzy mi pewien znak na początku dokumentu, screen dałem tu- bo nie mogłem go wkleić bezpośrednio z netbeansa. Moje pytanie zatem brzmi czemu tak się dzieje, czemu mam taki dziwny znak?
Widzę póki co brak odzewu. Często przeglądam forum i wiem że jest grupa osób które poleca netbeans bo go używa, jak u Was wygląda to kodowanie? Czy wszędzie dajecie w dokumencie znaczniki meta? Bo używałem też niegdyś, a ostatnio prawie wcale, program geany, tam nie muszę nic ustawiać, jak jest dokument kodowany w utf-8 to nie trzeba dawać nic więcej - znaczników meta. Netbeans jest świetny, ale przez to kodowanie czasem problematyczny, muszę tworzyć plik w geany by nie było krzaków.