Schemat mojej strony:
- jest sobie plik index.html w którym są trzy pozycje menu, pod każdą pozycją menu jest link w postaci <a href="#" id="o_mnie">. Do całości pliku index.html jest podłączone jQuery, które jest odpowiedzialne za ładowanie podstrony z odpowiednim artykułem (w tym wypadku read_article.php? z parametrem który jest nazwą artykułu) do diva "tekst", a robi to w taki sposób:
<script type="text/javascript"> $(document).ready(function() { $(".tekst").hide(); $(".tekst").load("inc_start.php", function() { $(".loader").fadeOut("slow"); $(".tekst").fadeIn("slow"); $(".tekst").slideDown("slow"); }); $("#o_mnie").click(function() { $(".tekst").fadeOut("slow"); $(".loader").fadeIn("slow"); $(".tekst").load("read_article.php?cat=o_mnie", function() { $(".loader").fadeOut("slow"); $(".tekst").fadeIn("slow"); }); }); $("#projekty").click(function() { $(".tekst").fadeOut("slow"); $(".loader").fadeIn("slow"); $(".tekst").load("read_article.php?cat=projekty", function() { $(".loader").fadeOut("slow"); $(".tekst").fadeIn("slow"); }); }); }); </script>
- jest sobie plik read_article.php któremu w parametrze cat przekazuję nazwę artykułu, który ma wyciągnąć z bazy danych, ten plik jest ładowany do diva "start" w pliku index.html.
dodam jeszcze że całość pliku php wygląda tak:
<?php include("_safe/inc_config.php"); $d = $_GET['cat']; { $tytul = $rekord[1]; $tresc = $rekord[2]; $kategoria = $rekord[4]; $data = $rekord[5]; $autor = $rekord[3]; } ?>
Teraz stronka składa się tylko z dwóch plików (nie licząc biblioteki jQuery). Moje pytanie jest następujące: jak w to wszystko wpleść SEO, czy takie rozwiązanie jest zgodne z SEO i przyjazne dla przeglądarek? Jeżeli nie, to jak zrobić aby było przyjazne? Zależy mi na dynamice strony - dwa pliki, a nie na kilkudziesięciu, każdy z inną nazwą, przyjazną dla przeglądarki. Mam nadzieję że koledzy i koleżanki rozumieją o co mi chodzi.
Przeszukałem pod tym kątem google, ale milczy, znajduję tylko 10 zasad dobrego SEO, ale jak już pisałem - to dla stron statycznych, a co z dynamicznymi jak w moim przypadku powyżej?
Zapraszam do dyskusji.