Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Problem z godziną w pewnej modyfikacji.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gold1s
Witam serdecznie.
Próbuję poradzić sobie z pewną modyfikacją pod phpBB2 (przerabiam na phpBB2 by przemo).
Jest to modzik, który pozwala użytkownikom na zabawę pt. zakłady sportowe. Wszystko zarządzane jest poprzez panel administracyjny.
I tutaj rodzi się problem. Jeśli wpiszę godzinę (danego meczu) np. 20:00 to mod zmienia to na 21:00, jeśli wpiszę 01:00, to zmienia się na 02:00 itp. W kodzie modyfikacji widziałem, że pobiera ona sobie czas z forum, a jak wiadomo forum pobiera czas z serwera. Wpadłem na taki pomysł. Znalazłem w pliku administracyjnym moda (jest ich 4 + 1 plik funkcyjny + 2 pliki, które wyświetlają wyniki użytkownikom) taki oto wiersz:
  1. $time = $gametime[$g];
(występuje ona 2x) pomyślałem, że zmienię to na
  1. $time = $gametime[$g] -1;
i będzie po sprawie. Niby jest ok poza jedną rzeczą. Otóż gdy wpisuję 20:00, jest poprawnie wyświetlana 20:00, lecz gdy wpiszę np. 20:13 to wyświetla się jako 20:00, czyli tak jakby przez to dodanie -1 modyfikacja nie uwzględnia wpisanych minut. Dodam, że jest tam dużo funkcji dot. czasu, ale myślę, że chodzi o to.
Jeśli będzie trzeba podeślę pliki modyfikacji.
Bardzo mi na tym zależy i byłbym ogromnie wdzięczny gdyby ktoś mi pomógł rozwiązać ten problem.
Pozdrawiam serdecznie i liczę na odpowiedź.
entereczek
może
  1. $time = $gametime[$g] - 1.00;
Gold1s
Niestety, dzieje się to samo, co w przypadku -1
entereczek
  1. $timeExploded = explode($gametime[$g], ':');
  2. $matematyka = $timeExploded[0] - 1;
  3. $time = ''.$matematyka.':'.$timeExploded[1];

Może tak?
varez
tam jest zapisany timestamp pewnie..
wygoogluj za timestamp jak nie wiesz, ale chyba wiesz, skoro sie bawisz w php

edit:
a zresztą zrób
  2. echo $time;

i zobacz co tam jest zanim będziesz to zmieniać...
Gold1s
entereczek - to nie działa. Zmienia datę na dzisiejszą i godzinę 0:00.
varez - jestem laikiem w PHP, mógłbyś mi powiedzieć, co dokładnie mam zrobić? smile.gif
Pozdrawiam
varez
masz kod, wklej i odpal stronke, zobacz co sie wyswietli..
dla lepszego widoku:
  2. echo "<div style='font-size:60px; border: 4px solid red;'>$time</div>;
Gold1s
Kolego, ale to przecież wyświetli mi zepsutą datę i tyle. Nieprawdaż?
varez
ale kolego, ty nie wiesz dokładnie co ta zmienna zawiera, a chcesz to modyfikowac.. jak juz bedziesz wiedział jakie tam znaczki sa po kolei to sobie bedziesz zmieniał..

edit:
generalnie topik jest troche bez sensu, bo moim zdaniem dopasowałbyś ustawienia zegara serwera/jakiś timezone w konfiguracji forum/czy tam DST i po problemie..
ale jak chesz sie zabierac za zmiane w zmiennej to probuje Ci pomoc
Gold1s
No właśnie forum ma godzinę i datę jaką mieć powinno smile.gif
tutaj umieszczam cały plik. Może to pomoże.
varez
ok, nie to nie do choiny!
nie łaska zrobic co mowie i napisac co jest w tej cholernej zmiennej?
entereczek
Ooo jakie oburzenie!

Proszę:

1. $matma[1] = $gettime[0] - 1;
  2. $timestamp = gmmktime(intval($matma[1]), intval($gettime[1]), 0, intval($getdate[0]), intval($getdate[1]), intval($getdate[2]));

$timestamp zamieniamy na powyższe
Gold1s
varez - przecież podesłałem plik, ja chcę tylko pomocy, nie musisz się od razu tak denerwować.
entereczek - TO DZIAŁA!! Dzięki ogromniaste chłopie. Takich fachowców tutaj trzeba. entereczek do ST yahoo.gif
Pozdrawiam serdecznie!!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.