Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Duży plik bazy - problem
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
maximus
Mam plik .sql z bazą danych. Plik waży ponad 60MB i gdy
prubuję go importować (na localhoście) przez phpmyadmin
to phpmyadmin nie może sobie z nim poradzić.
(poustawiałem już wszystkie timeouty na gigantyczne wartości)

Jak importować tak dużą bazę (16 tabeli ponad milion rekordów)
Bags_Bunny
poprzez mysql smile.gif
Kod
mysql -u uzytownik -p

haslo

. sciezka/do/plik.sql
Liko
Ale to jest tylko dla osob które mają dostep do shella a jak ktos nie ma questionmark.gif to co ?
Bags_Bunny
Cytat
prubuję go importować (na localhoście) przez phpmyadmin

winksmiley.jpg
Liko
Tu masz racje nie doczytałem, ale jezeli ktos nie ma dostepu to co wtedy ?. Bedzie dzielił na kilka mniejszych plikow czy co ? bo z tego co wiem to phpmyadmin zrobi plik nie przekraczający 2MB wiec phpmyadmin odpada, shell jst dobry tylko nie wszyscy mają. Moze wymyslisz cos ?
Bags_Bunny
w sumie moznaby sprobowac cos kombinowac przez system() albo cos w ten desen - moze by sie dalo. ewentualnie mozna napisac jakis modul do pma co zaladuje plik z dysku lokalnego a nie poprzez upload i ustawic mu jakis duuuuzy timeout
Liko
Hmm. Chyba zajme się opracowaniem jakiejs metody. Tylko najpierw musze zrobic baze zeby miała przynajmiej 10MB ale z tym nie bedzie az takiego problemu.
scanner
a mi się zawsze wydawało, ze w Windowsie można też odpalic konsolę MySQL...

Kod
Start -> Programy -> Akcesoria -> Wiersz poleceń

cd %MySQL_DIR%/bin

i tam mamy plik mysql.exe
Bags_Bunny
scanner: nie rozumiem zbytnio co twoj post ma do rzeczy? nikt przeciez nie mowil ze nie mozna odpalic konsoli.... chodzi o to zeby wrzucic duza baze na zdalny serwer
maximus
i to będzie następny krok smile.gif

na localu się z tym uporałem programem MySQL-Front

Tyle że jutro lub pojutrze będę musiał przenieść tę bazę
na zdalny serwer (cała baza ma grubo powyżej 150MB)

Pakowanie tego przez phpmyadmina w 2MB plikach mija się z celem

Jeżeli ktoś wymyśli lepszy sposób - to poproszę smile.gif
scanner
Cytat
scanner: nie rozumiem zbytnio co twoj post ma do rzeczy?
Ehh... racja.. źle doczytalem, ale niedopatyzrenie zwalam na karb tego, ze przeprowadzam refiormy na php.pl i mam duzo myslenia smile.gif

Co do problemu- czy nie pomocna by byla replikacja bazy danych?
http://dev.mysql.com/doc/mysql/en/Replication.html
Bags_Bunny
jeszzce generalnie jest jeden sposob smile.gif poprosic admina serwera zeby wrzucil ta baze w koncu admin dostep do powloki ma na pewno winksmiley.jpg no i jeszcze brutalna metoda: ustawic dostep dla uzytkownika bazy z dowolnego hosta, podlaczyc sie z locala i wrzucic smile.gif
PMadej
Cytat
ustawic dostep dla uzytkownika bazy z dowolnego hosta, podlaczyc sie z locala i wrzucic smile.gif

tutaj tez potrzebujesz ingerencji admina bo sam sobie takich uprawnien nie nadasz a oprocz tego jest malo prawdopodobne zeby sie zgodzil ...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.