Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: phpWebEd - kodowanie znakow
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwi±zania
moni
Witajcie!
Pisze z nadzieja, ze ktos z Was mial podobny problem z phpWebEd :-) i udalo mu sie to rozwiazac. Otoz sciagnelam sobie skrypcik ze storny http://www.m-tecs.net/phpwebed, wrzucilam na serwerek pozmienialam male conieco w stornce, zeby podpasowac wszystko pod ten skrypt i ... dziala! :-) Tak przynajmniej by sie wydawalo. Dziala bez zarzutu z jednym tylko problemem, ze calkowicie rozwalone ejst kodowanie znakow. Kiedy edytuje czesc storny poprawiam a nastepnie zapisuje do pliku pojawiaja sie glownie krzaczki zamiast żĽ¶łóńę±ŻŁ¬Ó¦Ęѡ etc. Probowalam sama rozwiazac problem i w pliku konfiguracyjnym wrzucilam funkcje function win2iso ($in) { $out = strt($in, "ą±¶żĽˇ¦Ż¬", "?questionmark.gifżĄ·|Ż?"); return $out;} i nastepnie staralam sie pod edycji pliku zmienic $content=win2iso($content); ale niestety to nie przynioslo zamierzonego efektu. Aha, wczesniej wszedzie w skrypcie zmienilam kodowanie na iso-8859-2. Pomożecie...?
Pozdrawiam serdecznie,
Monika[/url]
moni
W tej funkcji win2iso oczywiscie byly znaki takie jakie sa poprawne dla iso-8859-2... tylok co¶ mi tu się zpomienialo jak wysłałam :-)
kurtz
Cytat
Dziala bez zarzutu z jednym tylko problemem, ze calkowicie rozwalone ejst kodowanie znakow. Kiedy edytuje czesc storny poprawiam a nastepnie zapisuje do pliku pojawiaja sie glownie krzaczki zamiast żĽ¶łóńę±ŻŁ¬Ó¦Ęѡ etc. Probowalam sama rozwiazac problem i w pliku konfiguracyjnym wrzucilam funkcje  function win2iso ($in) { $out = strt($in, "ą±¶żĽˇ¦Ż¬", "???żĄ·|Ż?"); return $out;} i nastepnie staralam sie pod edycji pliku zmienic $content=win2iso($content); ale niestety to nie przynioslo zamierzonego efektu.
musisz niestety przesledzic gdzie wystepuje blad. na poczatek sprobuj zjarzec do pliku i stweirdzic czy tam znaki sa w iso czy w win. jesli w iso to blad jest raczej podczas wyswietlania (moze server przesyla naglowki o innym kodowaniu, albo nie wszedzie masz informacje meta charset). jesli w pliku sa znaki w zlym kodowaniu to widac wyjscie jest gdzies indziej niz to przewidzialas ;)

ogolnie powodzenia :)
moni
Ehhh... nie umiem sobie z tym poradzic. Sprawdzilam tak jak mowiles, co sie dzieje w pliku zaraz jak cos sie zapisze. Zamiast polskich fontow s± tam encje, opisy znaków, ale nie odpowiadaj±ce temu co ja wpisywałam... poradĽcie prosze co z tym zrobić ... może jak±¶ inn± funkcję... Sprawdziłam i w zasadzie chyba wszedzie pozmieniałam meta i kodowanie znaków na ISO-8859-2...
Pomocy please...
Pozdrawiam,
Monika
kurtz
Cytat
Ehhh... nie umiem sobie z tym poradzic. Sprawdzilam tak jak mowiles, co sie dzieje w pliku zaraz jak cos sie zapisze. Zamiast polskich fontow s± tam encje, opisy znaków, ale nie odpowiadaj±ce temu co ja wpisywałam
to cofnij sie jeszcze troszke i zobacz czy np nie uzyto w skrypcie htmlentities. ja bym wlasnie to obstawial ;)
moni
Udalo mi sie zdiagnozowac co nie dziala :-) Ale dalej potrzebuje pomocy... Potrzebuje funkcji przekodowuj±cej iso-8859-1 na iso-8859-2... Jak juz to bedzie, to problem bedzie rozwiazany :-) Czy ktos moze ma cos takiego? Na razie probowałam

function win2iso ($in) {
$out = strtr($in, "¡±Ññ£³¦¶ÆæÊꬼ¯¿", "ˇ±ŃńŁł¦¶ĆćĘę¬ĽŻż");
return $out;
}

function iso ($in) {
$out = strtr($in, "ˇ±ŃńŁł¦¶ĆćĘę¬ĽŻż", "·±ŃńŁł¦¶ĆćĘę¬ĄŻż");
return $out;
}

ale dalej otrzymuje zakodowane znaczki w iso-8859-1.... (znowu penwie pozmienialo to co nietrzeba :-))

Pozdrawiam,
Monika
moni
Jeste¶ Wielki!!!!!!!
Usunęłam i gra :-))))))))))))))
Wielkie Dzięki!!!!
Pozdrawiam,
Monika
To jest wersja lo-fi głównej zawarto¶ci. Aby zobaczyć pełn± wersję z większ± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.