Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Zapytanie z mysql_fetch_array
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Ruio
Jakiś dziwny traf na mnie pasł dzisiaj i wszystko co działać powinno tego nie robi a wręcz się sypie ... ale co związane z tematem :

Jakim cudem to zapytanie działa - i zwraca to co trzeba
  1. $wybrana = mysql_query('SELECT `kategoria` FROM artykuly WHERE `id` = "'.$id.'"');
  2. $wybrana2 = mysql_fetch_array($wybrana);

Natomiast to samo ale napisane w krótszej wersji nie działa ...
Zwraca że: Zapytanie jest puste...
  1. $wybrana = mysql_query(mysql_fetch_array('SELECT `kategoria` FROM artykuly WHERE `id` = "'.$id.'"'));

albo ja już nie widzę na oczy albo jakieś dziwne rzeczy się dzieją haha.gif
tehaha
1. Po co tak kombinujesz?
2. to co napisałeś, najpierw chce odebrać wyniki z wysłanego zapytania, a potem dopiero wysyła zapytanie, chyba najpierw ma być mysql_query() a potem dopiero mysql_fetch_array()

jeżeli już to tak:
  1. $wybrana = mysql_fetch_array(mysql_query('SELECT `kategoria` FROM artykuly WHERE `id` = "'.$id.'"'));
Ruio
fakt ... dzięki za pomoc. Czemu kombinuje nie wiem sam, szukam najlepszego rozwiązania

Jeszcze raz dzięki
tehaha
wiesz to że na siłę coś upchasz do jednej linijki to wcale nie znaczy, że będzie to lepiej a jak dla mnie to gorzej
Ruio
coś w tym jest jednak im mniej zajmuje kod tym powinien - teoretycznie być szybszy winksmiley.jpg
tehaha
to masz ciekawą interpretację tej definicji, bo to, że używając tych samych funkcji napiszesz w jednej czy 2 linijkach praktycznie niczego nie zmienia, chodzi o to żebyś realizował funkcjonalność przy użyciu mniejszej ilości funkcji lub używając szybszych funkcji, a nie, że pokasujesz sobie spacje.... poza tym lepiej staraj się żeby kod był czytelny i przejrzysty bo potem jak napiszesz skrypt na 1000 linijek w takiej formie to nie będziesz wiedział co się tam dzieje
Van Pytel
Ruio Nie zawsze jest tak.
Matimor
No ja piszę skrypty posiadające tysiące linijek i nie odczuwam żadnej różnicy jakby miał te 100 linijek. Ktoś puścił jakąś plotkę, że jest szybsze jak jest mniej kodu, a właśnie tak nie jest. Im więcej kodu tym bardziej dokładny on jest, im dokładniejszy tym szybsza strona. To już nie jest kwestia tego ile mamy kodu, liczy się jego jakoś i optymalność winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.