Podam przykładowe tabele jakie utworzyłem:
CREATE TABLE `pacjent` ( `id_pac` int(11) NOT NULL AUTO_INCREMENT, `imie` varchar (20) NOT NULL, `nazwisko` varchar(30) NOT NULL, `pesel` char(11) NOT NULL, `data_urodz` varchar(10) NOT NULL, `plec` varchar (1) NOT NULL, `miejscowosc` varchar (25) NOT NULL, `kod` varchar(6) NOT NULL, `ulica` varchar(25) NOT NULL, PRIMARY KEY (`id_pac`) ) ENGINE=MyISAM CREATE TABLE `rejestr` ( `id_rej` int(11) NOT NULL, `id_pac` int(11) NOT NULL, `id_kon` int(11) NOT NULL, `id_mat` int(11) NOT NULL, `data` date NOT NULL, `lekarz` varchar (40) NOT NULL, PRIMARY KEY (`id_rej`), KEY (`id_pac`), KEY (`id_kon`), KEY (`id_mat`) ) ENGINE=MyISAM CREATE TABLE `badania` ( `id_mat` int(11) NOT NULL AUTO_INCREMENT, `kod_bad` varchar (10) NOT NULL, `nazwa` varchar (25) NOT NULL, `material` varchar (15) NOT NULL, `cena` decimal (6, 2) NOT NULL, PRIMARY KEY (`id_mat`) ) ENGINE=MyISAM CREATE TABLE `wyniki` ( `id_rej` int(11) NOT NULL, `id_mat` varchar (10) NOT NULL, `wynik` varchar (15) NOT NULL, PRIMARY KEY (`?`) ) ENGINE=MyISAM
Nie wiem czy w tabeli wyniki prawidłowo dałem pola i które pole ma być kluczem ? Jak to powiązać z tabelą rejestr ?
Założenie moje jest takie, że wybieram pacjenta z listy, klikam na niego i przechodzę do formularza rejestracji. Tam wpisuje różne dane jak data rejestracji, numer rejestru i badania jakie mu należy zrobić itd. W tym formularzu rejestracji są pola checkbox. Ich ilość jest zmienna w zależności ile jest pozycji w tabeli badania. Wyświetlam je wszystkie tym sposobem:
{ }
A do bazy probuję dodać zaznaczone pozycje tym sposobem.
require('config.php'); ... $query = "INSERT INTO `rejestr` (`id_pac`, `id_rej`, `data`, `id_kon`, `lekarz`, `id_mat`) VALUES ('$id_pac', '$id_rej', '$data', '$id_kon', '$lekarz', '$id_mat')";
Tylko nie wiem czy to prawidłowo ?. Chciałbym zaznaczone pozycje dodać do tabeli rejestr. Nie wiem też jak wyświetlić aby to sprawdzić np. Jan Kowalski ma następujące badania do wykonania: 1,3,4,6 z inputem type="text" bo pożniej trzeba wyniki wpisać itd
Jak to dobrze zrobić aby działało ?
Nikt mi nie pomoże ?