Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL][PHP]Menu w php a aktualizacja
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
morfeusz006
Witam to są moje początki z PHP więc proszę o wyrozumiałość. Więc mam taki problem mam do zrobienia portal firmowy i oczywiście jak to bywa katalog produktów to mam już gotowe jednak pojawił się problem jeżeli chciałbym dodać jakiś produkt do bazy danych MySQL(to już mam zrobione) to jak zrobić żeby dany produkt pojawił się w moim menu na stronie?? mam nadzieje że dobrze wytłumaczyłem i liczę na szybką odpowiedz z góry dziękuje
nospor
Moze sprecyzuj opis problemu bo za bardzo nie rozumiem.
Jak chcesz by się pojawił w menu to go w tym menu wyświetlaj.
morfeusz006
no to mam w bazie danych tabele gdzie mam umieszczone produkty wraz z opisem w osobnych kolumnach z panelu administracyjnego moge dodawać produkty do bazy i chciałbym żeby menu wyboru automatycznie się aktualizowało tak obecnie wygląda moje menu
  1. <dl id="menu0">
  2. <dt>Wyroby cementowe</dt>
  3. <dd><a href="katalog.php?obr=ceral1">CERAL termo</a></dd>
  4. <dd><a href="katalog.php?obr=ceral2">CERAL styro</a></dd>
  5. <dd><a href="katalog.php?obr=ceral3">CERAL zaprawa klejąca</a></dd>
  6. <dd><a href="katalog.php?obr=ceral4">CERAL zaprawa klejąca do wnętrz</a></dd>
  7. <dt>Wyroby gipsowe</dt>
  8. <dd><a href="katalog.php?obr=gips1">Gipsy szpachlowa</a></dd>
  9. <dd><a href="katalog.php?obr=gips2">Akord gładź szpachlowa biała</a></dd>
  10. <dd><a href="katalog.php?obr=gips3">Akord gipsowa zaprawa tynkarska do ręcznego nakładania</a></dd>
  11. <dd><a href="katalog.php?obr=gips4">Kleje gipsowe G-K</a></dd>
  12. <dd><a href="katalog.php?obr=gips5">Gips Budowlany</a></dd>
  13. <dt>Tynki</dt>
  14. <dd><a href="katalog.php?obr=tynk1">Tynk mineralny "kornik" i "baranek"</a></dd>
  15. <dd><a href="katalog.php?obr=tynk2">Tynk mozaikowy</a></dd>
  16. <dd><a href="katalog.php?obr=tynk3">Tynk cementowo maszynowy</a></dd>
  17. <dt>Grunty</dt>
  18. <dd><a href="katalog.php?obr=grunt1">CERAL grunt penetrujący</a></dd>
  19. <dd><a href="katalog.php?obr=grunt2">CERAL grunt kontaktowy</a></dd>
  20. </dl>
  21. <script type="text/javascript">
  22. // <![CDATA[
  23. new Menu('menu0');
  24. // ]]>
  25. </script>
  26. </p>
  27. <p>
  28. </span>
  29.  
nospor
Cytat
no to mam w bazie danych tabele gdzie mam umieszczone produkty wraz z opisem w osobnych kolumnach z panelu administracyjnego moge dodawać produkty do bazy i chciałbym żeby menu wyboru automatycznie się aktualizowało tak obecnie wygląda moje menu
Zlituj się... używaj znaków interpunkcyjnych. No wiesz, kropki, przecinki...

No ok, ale w czym problem? Te menu sam generujesz z bazy? No to sie samo zaktualizuje jak cos tam dodasz?
morfeusz006
No właśnie nie generuje z bazy to menu jest na "sztywno" zrobione. A mi dokładnie chodzi o to żeby się generowało z bazy i samo aktualizowało.
nospor
Z tresci pierwszego posta zrozumiałe ze generujesz z bazy. Skoro umiesz dodac do bazy to myslalem ze tym bardziej umiesz z niej wyciągnąc.
http://pl.php.net/manual/pl/function.mysql-query.php
http://pl.php.net/manual/pl/function.mysql-fetch-array.php
Przejrzyj sobie przyklady
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.