mam problem z przekazaniem zmiennej 'x' do funkcjii setAttribute(). A dokładniej moja funkcja ma dodawać do wszystkich elementów listy(dokładniej do odnośników) zdarzenie onMouseOver. zdarzenie ma uruchamiać funkcję 'al' z parametrem 'x'.
function addMod(){ for(var i = 0;document.getElementById('top').getElementsByTagName('div')[0].getElementsByTagName('ul')[0].getElementsByTagName('li')[i]; i++) { var x = "wartosc"; document.getElementById('top').getElementsByTagName('div')[0].getElementsByTagName('ul')[0].getElementsByTagName('li')[i].firstChild.setAttribute("onMouseOver","al(x)"); }
przy testach skryptu konsola javascript zwraca błąd: x is not defined.
Moje pytanie brzmi, jaki jest prawidłowy zapis, aby zdarzenie 'onMouseOver' prawidłowo wywoływało funkcję 'al()' ze zmiennym parametrem 'x'- żeby na końcu piątej linii jako parametr funkcji 'al' dynamicznie wstawiało wartość zmiennej x.
ps. Dodam że problem powstał przy próbie dodania zdarzeń do templatki dla Joomla!. Ze względu na zagmatwanie tego cms'a próbuje to zrobić polegając na DOM, na razie bezskutecznie

<--- edit.------------------
Zawieje rozdwojeniem jaźnie, ale ja znam na to odpowiedź

ciąg znaków który jest drugą wartością funkcji setAttribute był nieprawidłowo zapisany.
zamiast:
setAttribute("onMouseOver","al(x)");
powinno być:
teraz dopiero przypisuje wartość zmiennej 'x' do ciągu znaków, wcześniej robiło... no coś tam robiło, nieważne.
setAttribute("onMouseOver",'al('+x+')');
Uznajmy że tego tematu nie było