Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wysyłanie formularza
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
MuchaChucha
Witam. Właśnie robię formularz i mam dwa skrypty JS. Jeden jest na to, aby sprawdzić, czy wszystkie pola są wypełnione i zmusić użytkownika do wypełnienia pustych pól:
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. <!--
  2. function testuj(f) {
  3. if (f.imię.value.length<1) { alert("Proszę wpisać imię i nazwisko."); return false; }
  4. if (f.miasto.value.length<1) { alert("Proszę wpisać nazwę miejscowości."); return false; }
  5. if (f.telefon.value.length<1) { alert("Proszę wpisać numer telefonu."); return false; }
  6. if (f.email.value.length<1) { alert("Proszę wpisać adres e-mail."); return false; }
  7. if (f.treść.value.length<1) { alert("Proszę wpisać treść pytania."); return false; }
  8.  
  9. return true;
  10. }
  11. // -->
Drugi natomiast jest po to, aby sprawdzić, czy adres e-mail został wpisany poprawnie:
  1. <!--
  2. function sprawdzmail(f) {
  3. maska = /^[0-9a-z_.-]+@([0-9a-z-]+.)+[a-z]{2,4}$/i;
  4. if (maska.test(t.email.value)==false) {
  5. alert("Wpisany adres e-mail jest nieprawidłowy.");
  6. t.email.focus();
  7. return false;
  8. }
  9. // -->
W Javascript co prawda nie jestem biegły. Próbowałem kilka sposobów, aby jakoś je połączyć, ale nie chciało zadziałać. Bardzo proszę o pomoc, jak można by jeden skrypt w drugim umieścić tak, aby wszystko działało, tzn. aby były sprawdzone pola formularza i poprawność adresu e-mail jednocześnie?
skowron-line
W funkcji testuj wywołaj tą do sprawdzania emaili
MuchaChucha

No właśnie próbowałem zrobić coś takiego:
  1. <!--
  2. function testuj(f) {
  3. maska = /^[0-9a-z_.-]+@([0-9a-z-]+.)+[a-z]{2,4}$/i;
  4. if (f.imię.value.length<1) { alert("Proszę wpisać imię i nazwisko."); return false; }
  5. if (f.miasto.value.length<1) { alert("Proszę wpisać nazwę miejscowości."); return false; }
  6. if (f.telefon.value.length<1) { alert("Proszę wpisać numer telefonu."); return false; }
  7. if (maska.test(t.email.value)==false) { alert("Wpisany adres e-mail jest nieprawidłowy."); return false; }
  8. if (f.treść.value.length<1) { alert("Proszę wpisać treść pytania."); return false; }
  9.  
  10. return true;
  11. }
  12. // -->
I nie działa... Co robię źle?
skowron-line
zobacz w konsoli błędów co się pokazuje.
MuchaChucha
Konsola nie wyświetla żadnych bugów...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.