1. chciałbym na swojej stronie zrobić liste online osób pytanie jak..
wpadłem na pomysł aby w tabeli gdzie mam dane o koncie dodać pole w którym była by data unix ost odświeżenia przez tego użytkownika strony i np w podstronie online.php wyświetlał bym uzytkowników którzy odwiedzili jaką kolwiek stronę w ciągu np ost 15min.
wpadłem też na pomysł aby w oddzielnej tabeli przetrzymywać użytkoników online (tak abym nie musiał wyszukiwać rekordów w tabeli gdzie może być np kilka , kilkanaście tysięcy użytkowników, na chwile obecną mam 150) ALE.. to by si wiązało z tym że przy każdym odswieżeniu witryny musiał by sprawdzać czy już jest w tek tabeli a jeśli nie to dodawać rekord jeśli tak update czyli wiąże się to z 2 zapytaniami . które rozwiązanie jest lepsze , wydajniejsze

2 sprawa do tej pory gdy chciałem edytować jakieś dane użytkownika np coś dodać odjąć wpierw pobierałem jego dane poprzez select następnie dodawałem /odejmowałem i robiłem update to jest lepsze rozwiązanie czy może bez selecta od razu np `gold`+'".$nagroda."' lub `gold`+'".mysql_real_escape_string($nagroda)."'

3 skoro wiem że zmienna którą dodaje edytuje jest liczbą muszę używać mysql_real_escape_string

4. Na wielu podstronach normalnie wyświetlały by się NOTICE ale że mam wył ich wyświetlanie nie pojawiaja się to bład

5. chciałbym zrobić wyszukiwanie użytkownika po przez wpisanie w formularzu jego nicka jak zrobić to najlepiej , bezpiecznie

to chyba tyle , jeśli będę miał jakieś pytania dodam jeszcze w tym temacie . z góry dziękuje za pomoc i o ile to możliwe proszę nie odsyłać mnie na angielskie strony..