Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: OSD
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
pp-layouts
Jak w temacie. Wyświetlam przeźroczystą nakładkę, ale ona nie ma przeszkadzać elementom pod spodem w odbieraniu zdarzeń takich jak klikanie. Obojętnie czy div z nakładką jest umieszczony za treścią i naturalnie ją przykrywa, czy jest umieszczony przed, i ustawiony bliżej przez z-index, na niczym pod spodem nie da się klikać, nawet jeśli nakładka jest pusta. Da się z tym coś zrobić? Dalej na tej nakładce wyświetlam diva z position absolute, a z kolei na takie nie działa z-index - czyli rozwiązanie w którym nakładka jest pod spodem a elementy są na wierzchu też nie działa - musiałbym chyba nie używać position absolute, a nie mogę, bo pod spodem mam div z overflow scroll, i elementy nakładki też by się przewijały, a nie mogą (w końcu to OSD, elementy pozycjonują się względem ekranu, a nie arkusza, który jest przewijany).

Czy jest jakiś sposób, żeby warstwa nie odbierała klików?

Obecnie mam to rozwiązane tak, na elemencie który jest wyświetlany z position absolute wszystkie inne, wewnątrz niego mają ustawiony z-index oczko wyżej od innych. Moja nakładka jest generalnie pod stroną, zamiast nad nią, a box który się wyświetla na nakładce, chociaż sam nie może mieć ustawionego z-index-a, to jego wszystkie elementy potomne mają. Działa we wszystkich przeglądarkach z wyjątkiem Opery. Opera ignoruje z-index na elementach wewnątrz div-a z position absolute. Pytanie, jakie zachowanie przeglądarki jest bardziej prawidłowe?
nmts
Coś takiego?

1. <script type="text/javascript" charset="utf-8">
  2. $().ready(function(){
  3.  
  4. var href;
  5.  
  6. $("#nakladka").click(function(){
  7. $("#nakladka").css('display', 'none');
  8. });
  9.  
  10. $("*").mouseover(function(){
  11. if(href = $(this).attr("href")){
  12. $("#nakladka").css('display', 'block');
  13. top.location = href;
  14. }
  15. $("#nakladka").css('display', 'block');
  16. });
  17. });
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.