Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Wczytywanie danych z pliku do headera przed jego wyświetleniem - jakie rozwiązanie?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
iVorIus
Witam!

Chciałbym poznać Wasze pomysły na temat wczytywania danych do header'a strony, przed jego wyświetleniem. Aby łatwiej było zrozumieć o co mi chodzi, zademonstruję przykład:

W index'ie includuję "header.html", do którego muszę wczytać dane - między innymi do sekcji head, np., unikalne pliki stylu dla strony, unikalny opis i tytuł itp. Dane te znajdują się w pliku, który wczytuję. Instrukcje w tym pliku są echowane, więc nie mogę najpierw wczytać pliku, przed header.html.

Jakie stosujecie metody, aby unikalne dla wczytywanego pliku dane, przypisać przed wyświetleniem tego pliku?

Mam nadzieję, że zrozumiale opisałem cel, do którego dążę.

Pozdrawiam.
kilas88
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale wydaje mi się, że masz źle zorganizowaną aplikację. W prawidłowo napisanej powinno to wyglądać mniej więcej następująco:

Kod
/**
pobierasz sobie jakieś dane dla aktualnie wyświetlanej strony
przetwarzasz je i przygotowujesz do wyświetlenia
**/

$template = new Template;

$template->setPageTitle('unikalny tytuł');
$template->setKeywords('unikalne, słowa, kluczowe');

$template->execute();

Jeśli nie chodzi o takie rozwiązanie to wybacz, jest późno i jestem śpiący biggrin.gif
iVorIus
Pewnie masz rację, że źle zbudowałem szablon strony.

Wcześniej korzystałem ze Smarty, tym razem pliki html/tpl po prostu wczytuję do indexu.

Więc jak mam zorganizować aplikację, w której skład wchodzą: plik główny i pliki modułowe?
Efekt, który chciałbym uzyskać to pobranie danych do wyświetlenia (np. tytuł, opis) z wczytywanego modułu (moduł posiada instrukcje echo, więc musi się przed nim wyświetlić header.html).

Oraz mile widziane są Wasze rozwiązania dotyczące modularnej budowy aplikacji.

Coś co nazywa się output buffering jest rozwiązaniem moich problemów smile.gif

Dla przyszłych pokoleń: http://php.net/manual/en/book.outcontrol.php

Pozdrawiam
kilas88
To co chcesz zrobić jest brzydkie, tzn. część aplikacji wypluwasz do przeglądarki, dajesz output buffer i ustawiasz header, znowu wypluwasz coś do przeglądarki, itp. Syf. Lepiej pomyśl nad taką strukturą aplikacji, gdzie tylko na końcu wszystko wypluwasz do przeglądarki (Smarty i metoda execute jest tutaj przykładem).
iVorIus
Faktycznie, masz rację. Więc rozważyłem aplikację zbudowaną na configach - też daje rade.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.